Αυτό που βάζετε στο πιάτο σας, μπορεί να επηρεάσει αυτό που αντικρίζετε στον καθρέφτη. Αλλά με μερικές τροποποιήσεις στο διατροφικό σας πρόγραμμα μπορείτε να καθυστερήσετε τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο και το σώμα σας.

antighranshΣύμφωνα με τον δρ Timothy Harlan, βοηθό καθηγητή ιατρικής στην Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Tulane στις ΗΠΑ, οι κακής ποιότητας τροφές, όπως τα trans-λιπαρά, προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό και τα σημάδια της

γήρανσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από σημάδια χρόνιας φλεγμονής.

Δείτε μερικές από τις τροφές που πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνετε στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής αντιγήρανσης:

Πείτε ΝΑΙ σε…

…μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα από τις ακόλουθες τροφές:

Μαρούλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή. Επίσης να καταναλώνετε μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, κάρδαμο, ραδίκια και αντίδια.

Τομάτες: Είναι πλούσιες στο θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται λυκοπένιο. Το ίδιο ισχύειο και για το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, την γκουάβα, τα σπαράγγια και το κόκκινο λάχανο.

Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Ο τόνος είναι μια άλλη καλή επιλογή, ενώ φυσικά όλα τα ψάρια μόνο καλό σας κάνουν, αρκεί να μαγειρεύονται σωστά (πχ. όχι τηγανητά).

Φακές και φασόλια: Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τα μαύρα φασόλια, τη φάβα, τα ρεβίθια και τον αρακά.

Πλιγούρι βρώμης: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι βρώμης, καθώς και το ψωμί και τα ζυμαρικά από υλικά ολικής αλέσεως, το καφέ ρύζι και η κινόα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή.

Πείτε ΟΧΙ σε…

Πατατάκια και τηγανιτές πατάτες: Τροφές που είναι τηγανισμένες σε λάδι μπορεί να αυξήσουν την φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Κυρίως να αποφεύγετε τα trans-λιαπρά. Μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και να μειώσουν ταυτόχρονα εκείνα της HDL (καλής) χοληστερόλης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Γλυκά με πολύ ζάχαρη: Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μέσω της διατροφής συνδέεται με την ανάπτυξη των ρυτίδων.

Χοτ-ντογκ, μπέικον, και πεπερόνι: Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νιτρικά άλατα. Και τα δύο αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.

Λιπαρά κρέατα: Πρόκειται επίσης για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το κλειδί στην κατανάλωση κρέατος είναι να το επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο άπαχο. Το ψαρονέφρι για παράδειγμα έχει λιγότερα λιπαρά από άλλα ζωικά μέρη. Επιλέγετε βόειο κρέας που έχει ανατραφεί με φυσικό τρόπο και είναι τουλάχιστον 95% άπαχο. Το στήθος γαλοπούλας και κοτόπουλου είναι άλλες δύο καλές επιλογές άπαχου κρέατος.

Αλκοόλ: Η προσεκτική/περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ (και ειδικά κρασιού) μπορεί να είναι καλή για την καρδιά σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.