Η ανασκαφή θα έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, δηλαδή τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Είμαστε κοντά στη λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης
Οι εκτιμήσεις της Κατερίνας Περιστέρη ότι, προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου η ανασκαφή θα φθάσει στο τέλος της, επιβεβαιώνονται.
Η ομάδα πιστεύει ότι, με το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου -πιθανώς και λίγες ημέρες νωρίτερα- θα είναι σε θέση να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις, είτε αυτές αφορούν στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, δηλαδή στον «ένοικο» του τάφου, είτε σε άλλα θέματα, που παραμένουν ανερμήνευτα.
Προς το παρόν –κι ενόψει της αυριανής, Τρίτη 28η Οκτωβρίου- επίσημης ενημέρωσης, συνεχίζεται η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου. Η αποχωμάτωση μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου πιθανώς, να φέρει στο φως νέα ευρήματα. Το σημείο αιχμής παραμένει ωστόσο, η ύπαρξη ή όχι τέταρτου χώρου ή θυρώματος.
Σφίγγες οι … Σφίγγες
Δεν είναι μόνο τα εύλογα ερωτήματα των προηγουμένων ημερών –πώς έσπασαν τα κεφάλια των Σφιγγών και πώς βρέθηκε το ένα εκ των δύο σε απόσταση 14 μέτρων από το σώμα και δη, καταχωμένο, σε βάθος 15 εκατοστών κάτω από το κατώφλι- έχουν ανακύψει και άλλα.
Όπως, γιατί τα πρόσωπα έχουν διαφορετική υφή από τα σώματα. Ειδικοί εκτιμούν ότι, το πρόσωπο της Σφίγγας έχει πιο απαλή υφή, γεγονός που αποδίδεται σε ειδική επεξεργασία του μαρμάρου με χημικά –τεχνική που δεν ήταν γνωστή κατά το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (χρονολόγηση των ανασκαφέων), αλλά κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, που σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί, κατεβάζει τη χρονολόγηση του γλυπτού.
Βεβαίως, η διαφορά στην υφή τόσο στο κεφάλι της Σφίγγας και στα σώματα, όσο και στο κεφάλι και τα σώματα των Καρυατίδων, δηλαδή ο βαθμός διάβρωσης, έχει σχέση με την έκθεση των γλυπτών ή την προστασία στα χώματα.
Ό,τι ήταν μέσα στο χώμα (την άμμο του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκινίτιδας που κατέληξε στο μνημείο λόγω υπερχειλίσεων) είναι σε καλύτερη κατάσταση, έχει εν πολλοίς προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες.
thetoc