Τι επιδιώκουν Λευκωσία- Αθήνα, με στήριξη από το Βερολίνο. Χάρτη με τουρκικές προκλήσεις παρέδωσε ο Α. Σαμαράς. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS247της Βίκυς Σαμαρά
Η μάχη της Αθήνας και Λευκωσίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, που συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν η συζήτηση για το κείμενο συμπερασμάτων, προκειμένου σε αυτό εκτός από την αναφορά σε ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και την έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να συμπεριληφθεί και αυστηρή υπενθύμιση στην ευρωπαϊκή απόφαση για αναγνώριση όλων των κρατών μελών ως συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας
Οι πρώτες πληροφορίες για το υπό διαμόρφωση κείμενο χθες το απόγευμα ανέφεραν ότι στο κείμενο υπήρχε η φράση: “Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων”, με την ελληνική και κυπριακή πλευρά να ζητούν πιο αυστηρή δήλωση.
Τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη που νοσηλεύεται με ρινορραγία λόγω υψηλής πίεσης και ο οποίος μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας δεν μπορούσε να εκπροσωπηθεί από άλλο Κύπριο αξιωματούχο (καθώς στην περίπτωση της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός και της κυβέρνησης και του κράτους) αλλά μόνο από άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιλέχθηκε για προφανείς πολιτικούς λόγους να εκπροσωπήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε και συνάντηση μαζί του χθες το πρωί και στη συνέχεια παρουσίασε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χάρτες με τις προκλητικές κινήσεις της ‘Αγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το θέμα άλλωστε αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του ενδιαφέροντος για την Κύπρο, αλλά και για τη δική της ΑΟΖ.
Το Βερολίνο πήρε ουσιαστικά το μέρος της Λευκωσίας και της Αθήνας, καθώς εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ και αναμένει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, αν και δε συμφώνησε με την απόφαση της κυπριακής πλευράς για μπλοκάρισμα εφεξής κάθε ενταξιακής διαδικασίας. Στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκε και η Ιταλία.
Υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης τάσσονται Βρετανία, Σουηδία και Φινλανδία, υποστηρίζοντας ότι ονομαστική και σκληρή καταδίκη από την πλευρά της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.