Όλες οι ομιλίες στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕΚΕΔΕ 1

Με απόλυτη πλειοψηφία εξελέγη πρώτη δύναμη στην ΚΕΔΕ το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», με επικεφαλής το δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Σε σύνολο 487 ψηφισάντων, η παράταξη του κ. Πατούλη έλαβε 251 ψήφους και την απόλυτη πλειοψηφία με 16 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», με επικεφαλής το δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έλαβε 124 ψήφους και 8 έδρες.

Η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής το δήμαρχο Αιγάλεω, που πρόσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 47 ψήφους και κατέλαβε 3 έδρες.

Τρεις έδρες κατέλαβε και η «Νέα Αυτοδιοίκηση», με επικεφαλής το δήμαρχο Αγ. Ιωάννη Ρέντη- Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη που έλαβε 51 ψήφους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έλαβε 11 ψήφους και δεν καταλαμβάνει καμία έδρα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Την 31η έδρα καταλαμβάνει αυτοδίκαια ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να συνεδριάσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να εκλέξει το Προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή.

Οι  ομιλίες στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Γ.Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων: Κανείς δεν μπορεί μόνος του

Στην ανάγκη υπέρβασης των κομματικών χαρακωμάτων με στόχο να υπάρξουν ευρείες συναινέσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διατήρηση ωστόσο της πολιτικής αυτονομίας καθενός, αναφέρθηκε στην ενακτήρια ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. «Κανείς δεν μπορεί μόνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αιρετοί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. «Σε δύσκολες συνθήκες, η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε εξετάσεις» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι καλύπτουν τα κενά του κεντρικού κράτους απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας.

Κ.Ασκούνης, απερχόμενος πρόεδρος ΚΕΔΕ: Δώσαμε μάχες δεν τα καταφέραμε όλα

Στην ανάγκη επαναφοράς της εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας στους δήμους αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ακούνης. Ο κ. Ακούνης μίλησε διεξοδικά στο έργο της τριετίας που πέρασε και σε όσα αιτήματα ικανοποιήθηκαν, όπως τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, την επιμήκυνση των δανείων με μείωση του επιτοκίου από το ΤΠΔ, αλλά και στις διεκδικήσεις του μέλλοντος. Ο κ. Ασκούνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη «μάχη» που δόθηκε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης απέναντι στους θιασώτες του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, ενώ μίλησε και για φαινόμενα συκοφάντησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραδεχόμενος ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε η επαρκής αντίδραση.

Γ. Ιωακειμίδης, επικεφαλής «Νέας Αυτοδιοίκησης»: Να γίνει η Αυτοδιοίκηση συλλογικότητα

«Να ανατρέψουμε τα σημερινά δεδομένα και να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση μια συλλογικότητα. Η μονοκρατορία των κομμάτων έσπασε στις Περιφερειακές Ενώσεις, αυτό οραματιζόμαστε και στη ΚΕΔΕ»,σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Γιώργος Ιωακειμίδης. Απευθυνόμενος στους νέους δημάρχους υπογράμμισε ότι η μόνη δύναμη τους είναι ο λαός τους, ενώ για την αντιμετώπιση των άδειων ταμείων και των ανοικτών υποχρεώσεων θα πρέπει να παλέψουν οι ίδιοι χωρίς να περιμένουν βοήθεια από κανένα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η νέα διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση. Είναι αναγκαίο να ανοίξει μια συζήτηση προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης της ΚΕΔΕ, με ουσιαστική εκπροσώπηση όλων των δήμων (νησιωτικών, ορεινών, κ,α.).

Απ. Κοιμήσης, επικεφαλής «Αυτοδιοικητικού Κινήματος»:Πρόκληση η ανάταξη του θεσμού χωρίς υποτέλεια

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε. Η μεγάλη πρόκληση είναι η ανάταξη του θεσμού της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, χωρίς της αίσθηση υποτέλειας απέναντι στο κράτος και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απ. Κοιμήσης. Ο κ. Κοιμήσης αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει η Αυτοδιοίκηση στη νέα πενταετία να ισχυροποιήσει την πολιτική αυτοτέλειά της, να διευρύνει το πολιτικό της οπλοστάσιο και να ενισχύσει την καταστατική της θέση. Εκτίμησε επίσης ότι το αδυνάτισμα του αυτοδιοικητικού συνόλου θα οδηγήσει σε ήττα το θεσμό και σε υπεροχή της κεντρικής γραφειοκρατίας. Ο κ. Κοιμήσης τέλος δήλωσε ότι δεν πρέπει να μπουν στο «κάδρο» οι εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης καθώς γι αυτούς έχει απαντήσει εδώ και χρόνια η νομιμότητα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι αιρετοί πρέπει να «συσκοτίζουν» μη δίνοντας στοιχεία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Παράταξης» : Με το μέλλον της Αυτοδιοίκησης ή ανάσες στο σάπιο πολιτικό σύστημα

Με τη βεβαιότητα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες, αλλά και με σκληρή κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «την πιο φτωχή της Ευρώπης» και παρουσιάζοντας το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξής του, ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Παράταξης», απευθύνθηκε στους συνέδρους της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μπίρμπας σημείωσε ότι το «success story» της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση είναι η μείωση των επιχορηγήσεων πάνω από 60%, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες χιλιάδων εργαζομένων, η κατάργηση υπηρεσιών.

Ο κ. Μπίρμπας άσκησε κριτική για τη στάση της απερχόμενης διοίκησης της ΚΕΔΕ, η οποία απέφυγε να πάρει δημόσια θέση για την δίωξη των πέντε δημάρχων, που αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για την αξιολόγηση και των επανέλεγχο των συμβάσεων.

Υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι λαϊκός, δημοκρατικός θεσμός που θα μπορούσε να επιβάλλει σε υπουργούς να αλλάζουν σχέδια νόμου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από παρατάξεις αμερικάνικου τύπου με sms και emails και ζήτησε από τους συνέδρους να αποφασίσουν για το αν θα προτιμήσουν το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, ή αν θα δώσουν ανάσες στο σάπιο πολιτικό σύστημα.

Διεκδικούμε επείγοντα μέτρα

Η Ελπίδα Παντελάκη επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι «μειώνονται οι πόροι, αυξάνονται τα τέλη, τα χαράτσια, μειώνεται το προσωπικό, κλείνουν υπηρεσίες». Επιπλέον εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την ανεξάρτητη – ακομμάτιστη και οικονομικά αυτοδύναμη Τοπική Διοίκηση. Η Ε. Παντελάκη πρότεινε μεταξύ άλλων να υπάρξει πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Κατάργηση της θεσμοθέτησης της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων και του οικονομικού παρατηρητηρίου. Ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες και πάγωμα με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων του προγράμματος κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους δήμους, για χρέη στους δήμους. Να γίνει μελέτη των στοιχείων με βάση την πραγματική κατάσταση των οφειλετών.

Γ. Πατούλης, επικεφαλής του «Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση»: Δεν έχουμε μια πολυτέλεια για χαμένη 5ετία στην Αυτοδιοίκηση

Για μια νέα αντίληψη όσον αφορά στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, ώστε να πρωταγωνιστήσει ξανά στα δρώμενα και όχι να είναι παρατηρητής των εξελίξεων, μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης « Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χαμένη πενταετία στην Αυτοδιοίκηση.

Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξή του παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τους που προωθεί, δηλαδή νέα αντίληψη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Κ.Ε.Δ.Ε με στόχο να καταστήσει την αυτοδιοίκηση πρωταγνιστή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, ισχυρή εκπροσώπηση με νέα πρόσωπα με δυνατή φωνή, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, με ικανότητες και εμπειρία, ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών, θέσεων και διεκδικήσεων με στόχο μία θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη τοπική αυτοδιοίκηση, πνεύμα διεκδίκησης έναντι της Πολιτείας για χάραξη και εφαρμογή εθνικών πολιτικών σε κρίσιμα ζητήματα.

Οι προτεραιότητες,όπως σημείωσε ο κ.Πατούλης είναι μεταξύ των άλλων είναι να ανατρέψει παράταιρες συμμαχίεςκαι κατεστημένα συμφέροντα ετών, που λειτούργησαν ως τροχοπέδη στη λειτουργία του θεσμού και των οργάνων του. Να αποτρέψει την κομματική χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης. Να εκφράσει τα συμφέροντα όλων των Δήμων, ισότιμα. Να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο δράσεων που θα βάλει τέλος στην άδικη αντιμετώπιση των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού Δήμων. Να υψώσει δυνατά τη φωνή της και να αντισταθεί αποτελεσματικά σε κάθε νέα απόπειρα περικοπής των πόρων της. Να προβάλλει ολοκληρωμένες προτάσεις, εθνικής κλίμακας, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις τοπικές μας κοινωνίες και να απαιτήσειυ την υλοποίηση συγκεκριμένων εθνικών πολιτικών από την Πολιτεία. Να διεκδικήσει από την Κεντρική Εξουσία αναβαθμισμένο ρόλο στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου» σε όλα τα στάδια των αποφάσεων που αφορούν στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων

localit, αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.