Ετοιμες οι δύο αποφάσεις. Την επόμενη εβδομάδα τα νέα εκκαθαριστικά. Νέα εκκαθάριση τον Δεκέμβριο. Ηλεκτρονικά η διαδικασία. Από πού θα αντλήσει πληροφορίες το ΥΠΟΙΚLHKSIPROTHESMES OFEILES

Οχι μία αλλά δύο εκκαθαρίσεις θα κάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να κλείσει την υπόθεση των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η πρώτη προκειμένου να πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει μια ακόμη εκκαθάριση για να κλείσει η υπόθεση.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο με την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου καθώς γνωρίζει ότι μέσα στον Νοέμβριο θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες διορθώσεις λαθών

Από τις δύο αποφάσεις που υπέγραψε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών κρατάει… πισινή. Θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο με την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου καθώς γνωρίζει ότι μέσα στον Νοέμβριο θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες διορθώσεις λαθών και συμπληρώσεις παραλήψεων.

Οπως προκύπτει από την απόφαση, όποιος λάβει την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ μέσα στον Οκτώβριο και προκύψει εκ των υστέρων ότι από τις αλλαγές δεν πληρούνται πλέον τα κριτήρια, τον Δεκέμβριο θα του ζητηθούν τα χρήματα πίσω. Δεν θα κληθεί στο ταμείο. Απλώς στις δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, θα φουσκώσουν τα ποσά προκειμένου να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η διπλή εκκαθάριση, μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του φορολογούμενου. Για παράδειγμα, για την έκπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, θα ληφθεί υπόψη αν το ακίνητο έχει δηλωθεί ως κενό στο έντυπο Ε2. Αν κάποιος δεν το έχει δηλώσει, η έκπτωση δεν θα φανεί στην εκκαθάριση του Οκτωβρίου. Ωστόσο, θα έχει τον χρόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να υποβάλλει το τροποποιητικό έντυπο Ε2 έτσι ώστε να φανεί ότι πληροί τα κριτήρια στη δεύτερη εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία για τη χορήγηση των εκπτώσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικές μεθόδους που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Η μοναδική περίπτωση η διαδικασία να κινηθεί μέσω των Δ.Ο.Υ –η διαδικασία περιγράφεται στην απόφαση- είναι να μην είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες ώστε να ελέγχεται αν πληρούνται τα κριτήρια ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στις εφορίες προκειμένου να διεκδικήσουν τις εκπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση προβλέπεται από τον νόμο για τρεις κατηγορίες φορολογούμενων:

  1. Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9000 ευρώ εφόσον η αξία της περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν είναι άγαμοι, τις 150.000 ευρώ αν είναι παντρεμένοι και τις 200.000 ευρώ αν είναι παντρεμένοι με δύο παιδιά. Οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας, δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% επί του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ
  2. Οσοι έχουν προβλήματα αναπηρίας σε ποσοστό άνω του 80% εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο
  3. Οσοι έχουν κλειστούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έκπτωση φτάνει στο 20% επί του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Οι εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα

Ειδικά για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, η απόφαση της κυρίας Σαββαίδου προβλέπει ότι τα στοιχεία που απαιτούνται θα αντληθούν από τις ακόλουθες πηγές:

  • Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2013, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ ανά περιφέρεια. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) έτους 2014 και στις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπα Ε2) οικονομικού έτους 2014. Είναι προφανές ότι αν σε κάποιο από τα έντυπα λείπει ο αριθμός του ρολογιού της ΔΕΗ, η έκπτωση δεν θα δοθεί. Θα καταβληθεί μετά την προσθήκη του στοιχείου και εφόσον προκύψει ότι πληρούνται τα κριτήρια.
  • Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και τη δεύτερη εκκαθάριση από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν το εμπράγματο δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα.
  • Ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οσον αφορά στις εκπτώσεις του 50% και του 100%, προβλέπεται ότι για να κριθεί αν πληροί κάποιος το εισοδηματικό κριτήριο ή όχι, θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα ακόμη και το τεκμαρτό. Οι κανόνες βάσει της απόφασης, είναι οι εξής:

  1. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 3 έως και 10 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.
  2. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
  3. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την δεύτερη εκκαθάριση

Οι δύο αποφάσεις που καθορίζουν τη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, δημοσιεύονται εδώ

 

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.