Πρόταση αλλαγής του νόμου για δράστες οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίουkataxrhsh dhmosioy xrhmatos

Εξήντα τέσσερα χρόνια ζωής μετράει ο νόμος που τιμωρεί ακόμα και με ισόβια κάθειρξη όσους βάζουν στην τσέπη τους δημόσιο χρήμα. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάζεται τον Ποινικό Κώδικα, το βασικότερο δηλαδή εργαλείο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, προτείνουν την αλλαγή του νομοθετικού αυτού πλαισίου, που ισοδυναμεί με το σπάσιμο των ισοβίων για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του Δημοσίου.

Σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την απάντηση στο ερώτημα «ναι ή όχι στην κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου» είναι ότι με τις ενδεχόμενες αλλαγές υποχωρεί το νομικό στάτους των αυστηρών ποινών, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».

Με βάση τον Ποινικό Κώδικα το ύψος της απειλούμενης ποινής καθορίζει και τον χρόνο παραγραφής των εγκλημάτων. Έτσι, για τα αδικήματα που προβλέπεται ισόβια κάθειρξη ο χρόνος παραγραφής είναι 20 χρόνια ενώ όταν η επαπειλούμενη ποινή είναι πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια) ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σημαντικά.

Πρώτη η Ένωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει από την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην κατάργηση του επίμαχου νόμου, την ώρα μάλιστα που πολλοί κατηγορούμενοι επιστρέφουν πίσω κλεμμένα χρήματα του Δημοσίου.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σκοπεύει να υποβάλει το συντομότερο στην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου επεξεργασμένες προτάσεις, ενώ ο ίδιος ο υπουργός ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του καθώς η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.