Το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος του ΔΝT και της Παγκόσμιας ΤράπεζαςPAGKOSMIA OIKONOMIA

Η φετινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν πραγματοποιείται σε κλίμα ευφορίας, καθώς, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, οι νέες διεθνείς εστίες κρίσης αλλά και οι νέοι κίνδυνοι στις χρηματαγορές δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Βασικός λόγος του μάλλον υποτονικού κλίματος είναι ότι -με εξαίρεση τις ΗΠΑ- η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξασθενεί. Παράλληλα, η επιδημία του Έμπολα αλλά και πολλές διεθνείς εστίες κρίσης έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.

Τους κινδύνους τόνισε σε ομιλία της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες», ενώ όπως είπε βασικές εστίες αδυναμίας είναι «το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού αλλά και δημοσίου χρέους και η ανεργία».

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε επίσης τις κρίσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Ασία, καθώς και την εξάπλωση του ιού, Έμπολα.

Όπως λέει η Deutsche Welle, αυτό που φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο ΔΝΤ και που ασφαλώς αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, είναι ο ρόλος των λεγόμενων «σκιωδών τραπεζών».

Πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία που ασχολούνται με πολλές κοινές τραπεζικές δραστηριότητες, τα οποία ωστόσο δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά όσο οι συμβατικές τράπεζες.

Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση πολλοί προειδοποιούν ότι λόγω της αυστηρής εποπτείας που ακολούθησε, πολλές ιδιωτικές τράπεζες μπορούν να στραφούν σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που υπάγονται σε λιγότερο αυστηρούς ελέγχους. Το φαινόμενο των «σκιωδών τραπεζών» παρατηρείται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περισσότερο στις ΗΠΑ, στη ζώνη του ευρώ και στη Μεγάλη Βρετανία. «Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα ο τομέας τους είναι πλέον μεγαλύτερος από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα», είπε η Κρ. Λαγκάρντ.

Τέλος, ανησυχία προκαλεί στο ΔΝΤ και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στις βιομηχανικές χώρες. Την ώρα που οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, αρχίζουν να εγκαταλείπουν σταδιακά την χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προετοιμάζει το έδαφος για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed