Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται, πλέον, η επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία η Βουλή θα συζητήσει και θα ψηφίσει για να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι στην κυβέρνηση. Η απόφαση Σαμαρά και Βενιζέλου να προβούν σε αυτήν την κίνηση ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από διάφορα μέρη του κυβερνητικού στρατοπέδου, ωστόσο, το Μαξίμου χαρακτηρίζει την κίνηση επιθετική.
Στόχος του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου είναι μεν να κλείσουν τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά και να… μετρήσουν τις δυνάμεις τους με την ελπίδα πως η ψηφοφορία θα φέρει μεγαλύτερη συσπείρωση και θα κλείσει ανοικτά μέτωπα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που πρότεινε την «λύση» της ψήφου εμπιστοσύνης με την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μετά τις τελευταίες γκρίνιες και κόντρες εντός κυβέρνησης και την έντονη εκλογολογία, επιθυμούσε να κλείσει με όσο πιο συντεταγμένο τρόπο μπορούσε το ζήτημα των πρόωρων εκλογών κάτι που θα προσπαθήσει να κάνει τόσο με την ψήφο εμπιστοσύνης όσο και με το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ετσι, κρίθηκε απαραίτητο να ανακοινωθεί, ταυτόχρονα με την απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης, και η απόφαση να γίνει η αναμέτρηση για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο 2015, ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του Κάρολου Παπούλια.
Να κλείσει μέτωπα θέλει ο Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης θα προσπαθήσει να κλείσει και τα δικά του εσωτερικά μέτωπα, καθώς, το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά βαρύ. Εκτός από την προσπάθεια συσπείρωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα καλέσει και τους αμφισβητίες του να στηρίξουν την κυβέρνηση με κρυφό στόχο να σταθεροποιήσει τη θέση του εντός του κόμματος.
Ας σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση μετράει αυτή τη στιγμή 154 βουλευτές και κάθε διαφωνία ή παρών από τους κυβερνητικούς βουλευτές ισοδυναμεί με διαγραφή.
Βουλευτές: Κίνηση αδυναμίας, αλλά θα ψηφίσουμε
«Πρόκειται για κίνηση αδυναμίας, ουδείς αμφισβήτησε την αυτοδυναμία της κυβέρνησης έλεγε προς το iefimerida βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Τρομοκρατούνται από το προεκλογικό κλίμα, αλλά κάνουν άλλη μια λάθος κίνηση. Δημιουργούν θέμα εκεί που δεν υπάρχει, ας άφηναν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης».
Τόσο «γαλάζιοι» όσο και «πράσινοι» βουλευτές που μίλησαν στο iefimerida παραδέχονταν ότι θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση. «Ποιός θέλει να αυτοκτονήσει;» διερωτούνταν.
Ωστόσο έθεταν και μια ακόμη παράμετρο: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι δύο αρχηγοί θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει και στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αλλιώς θα βρεθούν προ εκπλήξεως» προειδοποιούσαν αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν το πακέτο μετά την αξιολόγηση εμπεριέχει επώδυνα μέτρα, δεν πρόκειται να τα υπερψηφίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας με συνεργάτες του, διαβεβαίωνε ότι «τα μηνύματα από την τρόικα και την Μέρκελ είναι θετικά» και πως θα αποδειχθεί με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η αντίστιξη ότι η συγκυβέρνηση είναι παράγοντας σταθερότητας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αποσταθεροποίηση.
Το «πόκερ» της ψηφοφορίας και η… γλώσσα των αριθμών
Την Δευτέρα θα ανοίξει η Βουλή, ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να κατατεθεί το αίτημα, καθώς, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός με την πιο πιθανή ημερομηνία για να ζητήσει ψήφο η κυβέρνηση να είναι η Τρίτη.
Οταν κατατεθεί το αίτημα απαιτούνται 48 ώρες μέχρι να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση χρειάζεται 151 ψήφους υπέρ για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 154), καθώς, σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η αντίδραση των ανεξάρτητων βουλευτών στη ψηφοφορία η οποία, πάντως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «πρόβα» για την προσπάθεια εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι οι εξής:
- ΝΔ 126 βουλευτές,
- ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154),
- ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές,
- Χ.Α. 16 βουλευτές,
- ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές,
- Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές,
- ΚΚΕ 12 βουλευτές,
- ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές,
- Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.