Οι επιχειρήσεις Καλλικούνη, Βαρβαγιάννη και Μεταξά συνεχίζουν δυναμικά σε Ελλάδα και εξωτερικό παρά την κρίσηΠΟΤΑ

Μπορεί η κρίση να έχει κλείσει πολλές εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα που έχουν αντέξει πολέμους, κρίσεις και λειτουργούν για περισσότερο από 150 έτη. Μάλιστα, τρεις υπεραιωνόβιες ελληνικές εταιρείες, η συνολική ηλικία των οποίων φθάνει τα 444 έτη, δραστηριοποιούνται στον χώρο των ποτών εδώ και τρεις αιώνες και συνεχίζουν δυναμικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για τις εταιρείες ποτών Καλλικούνης με έτος ίδρυσης το 1850, Βαρβαγιάννης (1860) και Μεταξά (1888).

Σημειώνεται ότι η ICAP προχώρησε πρόσφατα σε μια έκδοση με τις μακροβιότερες ελληνικές εταιρείες, όπου αναφέρονται οι παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται και μεταξύ άλλων είναι οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες ποτών.

Καλλικούνης

Η παλαιότερη ελληνική βιομηχανία ποτού είναι η Καλλικούνης, η οποία ξεκίνησε τα βήματά της το 1850, συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα ξεπερνά τα 160 έτη ζωής. Η επιχείρηση δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα, από τον Γ. Καλλικούνη, όταν επέστρεψε μετά τις σπουδές του από την Τεργέστη, πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών. Ιδρύει το Ατμοκίνητο Οινοπνευματοποιείο, με πρώτα προϊόντα τα λικέρ, μαστίχα, ρακή, κονιάκ, ενώ σήμερα την ποτοποιία πλέον διευθύνει η τέταρτη γενιά της οικογένειας.

Η Καλαμάτα είναι εδώ και τέσσερις γενιές η βάση της εταιρείας, που σήμερα εξάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία. Το μπράντι «Alexander», παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, είναι το καμάρι της ποτοποιίας, η βότκα «Status» έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Ανοδικά, το ρακόμελο «Δεσποτικόν» και η «Μαστίχα Καλλικούνη» έχουν βρει ανταπόκριση από το ευρωπαϊκό κοινό.

Βαρβαγιάννης

Μία ακόμη βιομηχανία ποτού, η ηλικία της οποίας ξεπερνά τα 150 έτη, είναι η Βαρβαγιάννης, η οποία ασχολείται με την παραγωγή ούζου. Ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης (1805 -1873) έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου γύρω στα 1860, φορτωμένος με την εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας. Σε αυτόν τον τόπο με το ιδιαίτερο κλίμα, ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης ξεκίνησε τη διαδικασία της πρώτης απόσταξης και την παραγωγή ούζου που από τότε έγινε γνωστό με την ονομασία Ούζο Βαρβαγιάννη Μπλε. Στα χρόνια που πέρασαν, πέντε γενιές της οικογένειας Βαρβαγιάννη ακολούθησαν την πορεία που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης. Χρονολογίες-σταθμοί για την εταιρεία αποτελούν το 1965 όπου δημιουργείται η κορωνίδα της ποιότητας, το Ούζο Αφροδίτη Βαρβαγιάννη στους 48%, το 1980 όπου γίνεται η μεταφορά και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στην περιοχή Σχίνος στην είσοδο του Πλωμαρίου, το 1996 που δημιουργείται το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη, πλάι στο αποστακτήριο της εταιρείας.

Μεταξά

Το ελληνικό ποτό Μεταξά παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στον Πειραιά το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά και πολύ γρήγορα η φήμη του δεν περιορίστηκε απλά στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας αλλά άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Σήμερα το Μεταξά εξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 50 πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως.

Ενα από τα σημαντικότερα μυστικά του Μεταξά είναι η μοναδική διαδικασία παραγωγής του, που είναι ξεχωριστή και εξακολουθεί να γίνεται μέχρι σήμερα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Σύμφωνα με αυτήν, απόσταγμα οίνου παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια (Limousin Oak) για πολλά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο ΜΕΤΑΧΑ που πρόκειται να παραχθεί. Πάντως, η ιστορία της ποτοποιίας Μεταξά εκτείνεται πλέον σε τρεις αιώνες και στη λειτουργία της αποτυπώθηκαν µερικές από τις πιο σηµαντικές στιγµές του 20ού αιώνα. Αλλαξε χέρια τέσσερις φορές σε διάστηµα µικρότερο από 15 χρόνια. Και η φήµη της παραµένει ισχυρή στη διεθνή αγορά – όπου πραγµατοποιεί το 80% των πωλήσεών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed