Μη διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης. Η διοίκηση έχει καταφύγει για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΗ στην αναζήτηση εισπρακτικών εταιρειών. Πόσα χρωστούν οι πολίτεςΔΕΗ

Με ρυθμό αύξησης 30% τρέχουν οι ανεξόφλητες οφειλές το 2014, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στη ΔΕΗ. Στα τέλη Ιουλίου το συνολικό ποσό από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. στις αρχές του έτους, ενώ λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης από τον Αύγουστο και μετά αρμόδια στελέχη της επιχείρησης εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα εκτιναχθούν στα 2 δισ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης είναι ήδη μη διαχειρίσιμες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτή τη στιγμή να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, μετακυλίοντας το πρόβλημα σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις προέρχονται από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις), διαψεύδοντας τις προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ ότι με την ελάφρυνση του λογαριασμού από το «χαράτσι» θα υπήρχε εξομάλυνση των εισροών.

Από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών τα 960 προέρχονται από τη χαμηλή τάση, τα 430 από την υψηλή (Αλουμίνιον και Λάρκο), τα 180 εκατ. από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα 150 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση.

Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και αριθμούν περί τα 550.000 νοικοκυριά.

Στελέχη της ΔΕΗ αποδίδουν το πρόβλημα με τον εκτροχιασμό των ανεξόφλητων οφειλών πρωτίστως στην οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών που επιδεινώνεται υπό το βάρος της αποπληρωμής φόρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) αλλά και σε σειρά αποφάσεων της πολιτείας που συνδέονται με την απαγόρευση της αποκοπής της ηλεκτροδότησης όχι μόνο για ευάλωτους καταναλωτές αλλά και για άλλες ομάδες καταναλωτών.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά δύο περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης στο Μεσολόγγι και τη Ζάκυνθο, όπου η ΡΑΕ έβαλε «veto».

Η επιχείρηση έχει σύμφωνα με πληροφορίες αποστείλει στη ΡΑΕ αναλυτική κατάσταση με τις ανεξόφλητες οφειλές σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσει τις πιέσεις που δέχεται για την καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών της προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, ενώ ενήμερα για την αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος είναι και τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών.

Η διέξοδος που θα έδινε στο πρόβλημα μια νέα έκδοση ομολογιακού δανείου δεν φαίνεται ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, κάτι που διαπιστώθηκε στη διερεύνηση που έκαναν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης στο Road Show που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου.

Η ΔΕΗ πάντως αξιοποίησε τη θετική συγκυρία του προηγούμενου διαστήματος και πέτυχε αναχρηματοδότηση των δανείων της μέσω ενός μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 2,2 δισ. ευρώ καθώς και την έκδοση ομολόγου ύψους 700 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους.

Παρά ταύτα, η ρευστότητα «ξαναχτύπησε» κόκκινο χωρίς να υπάρχουν πλέον αντίστοιχες δυνατότητες. Ανάσα στη ρευστότητα θα έδινε σίγουρα η αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» ό,τι μπορέσει από το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ, η διοίκηση της επιχείρησης έχει καταφύγει για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΗ στην αναζήτηση εισπρακτικών εταιρειών που θα αναλάβουν σε πρώτη φάση τον εξωδικαστικό διακανονισμό των οφειλών με τους πελάτες της επιχείρησης. Το πρόγραμμα όπως έχει ήδη γράψει η «Κ», θα είναι πιλοτικό και θα αφορά σε πρώτη φάση 10-20 χιλιάδες υποθέσεις μέσης αξίας 10.000 ευρώ εκάστη στην περιοχή της Αττικής. Παράλληλα η επιχείρηση έχει ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να ανεβάσει το «κοντέρ» των ημερήσιων αποκοπών ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων.

Καθημερινή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.