Προκαταρκτική εξέταση για τους 5 δημάρχους διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κινδυνεύουν να εκπέσουν του δημαρχιακού αξιώματος εάν δεν προσκομίσουν στοιχεία.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, παρήγγειλε χτες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γκουτζαμάνη, από τις εισαγγελίες εφετών Πειραιά, Πάτρας και Λάρισας για τους πέντε δημάρχους.
Η εισαγγελική παραγγελία προήλθε μετά από παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη ο οποίος απέστειλε στην κ. Γκουτζαμάνη τις εκθέσεις του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αναφέρονται οι πέντε ΟΤΑ που αρνήθηκαν τους ελέγχους. Οι Δήμαρχοι Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Πάτρας Γ. Πελετίδης, Λάρισας, Γ. Καλογιάννης και Ζωγράφου Τ. Καφαζάκη, θα τεθούν υπό τον έλεγχο των αντιεισαγγελέων εφετών που θα ερευνήσουν αν οι δήμαρχοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα της απείθειας ή της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα, με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών οι Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις έχουν ξεκινήσει τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων στα δημοτικά συμβούλια που αρνούνται τον έλεγχο των φακέλων.
Εάν και μετά την γνωμοδότηση του ελεγκτή νομιμότητας κριθεί ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων είναι παράνομες καθώς έρχονται σε αντίθεση με τον νόμο που επιβάλλει τον επανέλεγχο των συμβάσεων, τότε εάν παραμένουν να μην συμμορφώνονται οι δήμαρχοι, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν το πειθαρχικό των αιρετών και την ποινή της αργίας από την θέση τους.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την σημασία του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων εξέδωσε αναλυτικό σημείωμα στο οποίο απαντώνται όλα τα ερωτήματα για τις μονιμοποιήσεις. Στα θέματα που έθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δώσει την δικής της ερμηνεία η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπερασπίζοντας την πολιτική των 19 δημάρχων που αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία για τις μονιμοποιήσεις.
Το μπρά ντε φρε υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιφέρειας Αττικής για τον επανέλεγχο των συμβάσεων:
Η νομική βάση του επανελέγχου
Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης νομική βάση αποτελεί το άρθρο 42 του ν. 4250/2014 με το οποίο θεσμοθετήθηκε ο επανέλεγχος από το ΑΣΕΠ της νομιμότητας των μετατροπών συμβάσεων εργασίας ή έργου σε αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αντίστοιχα η κ. Δούρου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση στον επανέλεγχο αφού το ΠΔ 164/2004 με το οποίο μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι, είναι διάταγμα ενισχυμένης ευρωπαϊκής νομιμότητας, σέβεται απόλυτα το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Σύνταγμα καθώς έχει κριθεί αμετάκλητα στο ΣτΕ και στον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η ουσία του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων
Σύμφωνα με το υπουργείο ο επανέλεγχος γίνεται για να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν παραβιάσεις της νομιμότητας. Οπως αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετατροπές που έγιναν με χρήση πλαστών δικαιολογητικών, και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση. Η κ. Δούρου έχει δηλώσει στο Περιφερειακό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα επαναξιολογεί τις μονιμοποιήσεις με διαφορετικά κριτήρια από αυτά του ΠΔ 164/2004 με στόχο να δημιουργήσει νέες δεξαμενές απολύσεων για να κάνει πράξη τη μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για 6.500 επιπλέον απολύσεις.
Ο ρόλος του ΑΣΕΠ
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η διαδικασία επανελέγχου βασίζεται σε ομόφωνη πρόταση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, προκειμένου η Πολιτεία να εκπληρώσει τη θεμελιώδη υποχρέωσή της που απορρέει από το άρθρο 103 του Συντάγματος και τη ρητή απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Οσον αφορά τους φακέλους των υπαλλήλων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει ότι το ΑΣΕΠ, κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Π.Δ. 164/2004, λάμβανε μόνο τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων που βεβαίωναν ότι συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Ο φυσικός φάκελος δεν μεταφερόταν στο ΑΣΕΠ. Αντίστοιχα η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι το ΑΣΕΠ είχε πιστοποιήσει την νομιμότητα των μονιμοποιήσεων με το ΠΔ 164/2004 έχοντας γνώση των ατομικών φακέλων των υπαλλήλων ενώ από το αρχείο του ΑΣΕΠ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιοσδήποτε επανέλεγχος ζητηθεί από τις διευθύνσεις προσωπικού. Τέλος η κ. Δούρου έχει επισημάνει τη διασφάλιση της εγκυρότητας του προσωπικού μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων την εγγυάται ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΠΔ 178 /2004 ενώ η νομιμότητα των μονιμοποιήσεων έχει κριθεί από τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ την περίοδο 2004-2008.