Από το Βερολίνο στην αξιολόγηση
Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ωστόσο, κρας τεστ για την πορεία των εξελίξεων αποτελεί το περιεχόμενο της αξιολόγησης της τρόικας στην επόμενη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση που η αξιολόγηση είναι θετική τότε η γερμανίδα Καγκελάριος δεν αποκλείεται να δώσει το σήμα για την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, την αναδιάρθρωση του χρέους και την επέκταση των φοροελαφρύνσεων. Καθοριστική προϋπόθεση είναι όμως να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα.
Με λίγα λόγια η Γερμανία τηρεί στάση αναμονής προς το παρόν και σε περίπτωση που η τρόικα εκφραστεί με καλά λόγια για τη χώρα μας τότε θα δώσει το πράσινο φως για την «ανάσα» που ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη συνάντηση η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα μας και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί από το χέρι της για να βοηθήσει την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, καθώς «μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της». Παράλληλα έκανε λόγο για ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους με βάση την απόφαση του Eurogroup και φοροελαφρύνσεις που θα δώσουν στην Ελλάδα την ανάσα που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική πλευρά, που αποζητούσε εξασφάλιση πολιτικού χρόνου μέσα από την επικύρωση ελαφρύνσεων, σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αποφευχθούν εντάσεις και χαρακτήρισε ως μη «μη ώριμες» τις συνθήκες για ριζικές αλλαγές σε εργασιακά και, κυρίως, στο ασφαλιστικό, όπως ζητεί η τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε επίσης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία.
«Οι στόχοι εξυγίανσης παραμένουν τόσο στα δημοσιονομικά πλεονάσματα όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η συνάντηση με τη Μέρκελ ήταν επιτυχημένη και ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε να εκμαιεύσει αυτό το οποίο στόχευε το οποίο και θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως άσσο στο μανίκι του στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας.