Η συνεργασία με το ΔΝΤ μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την προκαθορισμένη στιγμή, αλλά δεν πρόκειται για διαζύγιο, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα έχει ανάγκη ενός πακέτου φοροελαφρύνσεων αλλά και «στιγμές ανάσας για να δοθεί ώθηση στις μεταρρυθμίσεις», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση.
Μέρκελ: Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις, να έχουμε μια εντατικότερη συνομιλία για τις διμερές σχέσεις. Είναι ευχάριστο γεγονός ότι η Ελλάδα δίνει θετικά δείγματα, μηνύματα ότι σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη. Τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι θετικά, οι Γερμανοί με χαρά πηγαίνουν στην Ελλάδα. Συζητήσαμε και για τις επόμενες φάσεις. Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την Τρόικα. Και εδώ διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους. Τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα. Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να σας στηρίξουμε».
Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας
«Συζητήσαμε για σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Αναφερθήκαμε κυρίως στο πρόγραμμα σταθεροποίησης στην Ελλάδα, την πρόοδο και τις προοπτικές. Η χώρα πέτυχε τους στόχους σε διάστημα συντομότερο από αυτό που έπρεπε. Είχαμε πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από αυτό που προέβλεπε το πρόγραμμα, βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλά, οι αποδόσεις είναι 4,95 τώρα είναι στο 4,20 με τάση να κατέβουν κι άλλο. Η χώρα πέτυχε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρησιμοποιώντας λιγότερα χρήματα. Τέλος η Ελλάδα πέτυχε παρά την λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια. Για πρώτη φορά η ανεργία μειώνεται μετά από έξι χρόνια. Ασφαλώς είναι ακόμη υπερβολικά υψηλή. Είναι η αγωνία όλων η ανεργία αλλά αυτή μειώνεται τώρα. Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, διεθνώς η βελτιώνεται η χώρα και μάλιστα τη μεγάλη πρόοδο την αποδέχονται σε Κομισιόν και ΔΝΤ. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά όσα επιτεύχθηκαν δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της και ότι όλες αυτές οι συζητήσεις για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ μοιάζουν μακρινά. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά την ύφεση και την πίεση. Σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Ο έλεγχος και ο στόχος του χρέους είναι δεδομένος για τη σταδιακή αποπληρωμή μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα θα προτείνει δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν γυρνάμε. Τις μεταρερυθμισεις που βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας και πρέπει να τις συνεχίσουμε και να τις ολοκληρώσουμε. Μετά την τελική αξιολόγηση και τα στρες τεστ περιμένουμε τελική ρύθμιση για το χρέος. Το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9, κάνουμε ότι μπορούμε τι επιδόσεις να τις πιάσουμε και να τις ξεπεράσουμε. Να ευχαριστήσω την κυρία καγκελάριο γιατί γνωρίζει τα πρόβλημα ρευστότητας και η Γερμανία θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, είχα την ευκαιρία να πω στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα κερδίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο. Γίνεται συντελεστής ασφάλειας λόγω των αγωγών φυσικού αερίου που θα περνούν από τα εδάφη της αλλά και λόγω των δικών της αποθεμάτων που έρχονται στην επιφάνεια. Αυτά που έρχονται στην επιφάνεια ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες».
«Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση»
Στην ερώτηση δημοσιογράφου για τις φήμες περί βελούδινου διαζυγίου της Ελλάδας με την Τρόικα ο κ. Σαμαράς απάντησε ως εξής: «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο. Ούτε καν βελούδινο. Εδώ έχουμε μια συνεργασία, δεν ήταν ποτέ εύκολη, το αντίθετο. Αλλα έχει αλλάξει την εικόνα της συνεργασίας μας. Πιστεύω ότι θα τελειώσει πριν το προγραμματισμένο. Ασχέτως εκείνου που θα γίνει, από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται μια διαφορετική συνεργασία μετά το τέλος των δόσεων. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία η Ελλαδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση».
iefimerida