Φέτος παρουσιάστηκε η ψηφιακή βοηθός της Microsoft, η Cortana, ωστόσο πίσω από αυτήν βρίσκεται ένας Ελληνας επιστήμονας, ο οποίος δηλώνει περήφανος για την ποντιακή του καταγωγή και ερωτευμένος με τη δουλειά του.
Ο 41χρονος Σάββας Παραστατίδης, επικεφαλής αρχιτέκτονας των σχεδιαστών της Cortana, κατάγεται από το ποντιακό χωριό Πετεινός και από μικρή ηλικία είχε εκδηλώσει την κλίση του στους υπολογιστές: «Το παιχνίδι μου ήταν να σκαλίζω, ή μάλλον να χαλάω τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι» παραδέχεται.
«Μεγαλώνοντας ανακάλυψα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι γονείς μου, για να μην χαλάω όλο μου το χαρτζιλίκι σε αίθουσες με ηλεκτρονικά, δανείστηκαν από έναν φίλο τους, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η κίνηση αυτή ήταν καταλυτική για την υπόλοιπη ζωή μου» συμπληρώνει.
Οπως επισημαίνει, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, δε θα είχε φτάσει εδώ χωρίς την υποστήριξη της οικογένειας του: «Οι γονείς μου, Φωτεινή και Γιώργος, έδιναν έμφαση στη μάθηση και με βοήθησαν να πραγματοποιήσω τα όνειρα μου.»
Μετά από 3μισι χρόνια στο τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκη, πήγε με Erasmus στο Λιντς της Αγγλίας και στη συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Νιουκάστλ, το οποίο ολοκλήρωσε μετά από ένα χρόνο. Με υποτροφία κατάφερε να ξεκινήσει ερευνητικές σπουδές με στόχο την κατάκτηση διδακτορικού τίτλου στην επιστήμη των υπολογιστών.
Στις ΗΠΑ μετακόμισε το 2005 μετά από πρόταση που δέχθηκε από την Microsoft και δούλεψε στον ερευνητικό τομέα της εταιρείας για 4 χρόνια, όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.
Στη συνέχεια του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε ένα καινούργιο πρότζεκτ, την δημιουργία ενός ψηφιακού βοηθού, της Cortana. Ως υπεύθυνος σχεδίασης δούλευε 14 με 18 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ωστόσο το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
Η κούραση πολλή, αλλά ο ίδιος νιώθει τυχερός γιατί κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα: «Δεν θεωρώ ότι δουλεύω, γιατί απλώς ακολουθώ το όνειρο μου. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάωκαι να προσπαθώ για αυτό.»
Μπορεί να έχει καταφέρει να φτάσει ψηλά, αλλά δεν ξεχνάει την καταγωγή του και δηλώνει περήφανος για αυτήν: «Αγαπώ το Σιατλ όπου μένει τα τελευταία 10 χρόνια, όμως το παραδοσιακό ποντιακό χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο Πετεινός, είναι πάντα στην καρδιά μου»
iefimerida