Τον Οκτώβριο η νέα ρύθμιση για τα χρέη στα ταμεία. Περισσότερες δόσεις αλλά με ρήτρα αποπληρωμής τρεχουσών εισφορών. Ουδείς πληρώνει τώρα, εν αναμονή της ρύθμισης.
Τις …καλύτερες ημέρες περιμένουν οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα, ακόμη και αυτοί που εντάχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στις ρυθμίσεις (είτε την λεγόμενη ρύθμισης της νέας αρχής είτε την πάγια ρύθμιση) να τις εγκαταλείπουν, ποντάροντας στο ότι σύντομα θα τους δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν εκ νέου σε 100 δόσεις.
Τα στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που δημοσίευσε το ΙΚΑ δείχνουν ότι μόνο τον Αύγουστο, 829 μεγαλοοιφελέτες με συνολικά χρέη 171,85 εκατ ευρώ, «απεντάχθηκαν» από τη ρύθμιση. Στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου οι έκπτωτοι των ρυθμίσεων έφτασαν στους 2352 και τα ασφαλιστικά ταμεία απώλεσαν την ευκαιρία σταδιακής είσπραξης οφειλών συνολικού ύψους 303,9 εκατομμυρίων ευρώ. Από όσους έχουν απομείνει εντός ρύθμισης, το ΚΕΑΟ εισέπραξε τον Αύγουστο περίπου 15,37 εκατ. ευρώ, δηλαδή τρία εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ότι τον Ιούλιο.
Αρμόδια στελέχη του ΙΚΑ με τα οποία επικοινώνησε το theTOC.gr παραδέχονται ότι οι εξαγγελίες περί επικείμενων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και σε 100 δόσεις, έχουν οδηγήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες στο να ατονήσει πλήρως το ενδιαφέρον των οφειλετών στο να φανούν συνεπείς.
Τα αποτελέσματα στα οικονομικά των ταμείων είναι ορατά και πλέον ασκούνται πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα να ολοκληρωθούν από τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή –στόχος να είναι υπάρχει ψηφισμένη διάταξη μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου- και να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των οφειλετών.
Οι άξονες της νέας ρύθμισης
Πληροφορίες του theTOC αναφέρουν ότι η τελική ρύθμιση θα προβλέπει ρήτρα εξυπηρέτησης των υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθεί και να παραμείνει κάποιος στη ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώνει το σύνολο των τρεχουσών εισφορών συν ένα μικρό ποσοστό από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 31ηΣεπτεμβρίου.
Το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το κατεβάσει στο 1% καθώς το ποσοστό αυτό παραπέμπει στις 100 δόσεις που έχει υποσχεθεί και η κυβέρνηση. Στο τραπέζι, υπάρχει επίσης το ποσοστό του 1,39% που παραπέμπει στις 72 δόσεις και το 2,08% που παραπέμπει στις 48 δόσεις.
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της τρόικας και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό, υπάρχουν και άλλα σενάρια στο τραπέζι. Ένα από αυτά προβλέπει ότι για να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ τις οφειλές των επόμενων τριών μηνών κάτι που αν υιοθετηθεί θα ενισχύσει σημαντικά και την ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων.