Σε τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ υπολογίζει η Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα ανέλθει το κόστος της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας.GAZA

Σε 7,8 δισ. δολάρια (6 δισ. ευρώ) αναμένεται να ανέλθει το κόστος της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή, κάνοντας μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί από τον πόλεμο των 50 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκτός από τις πάνω από 2.000 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, μεταξύ των οποίων 490 παιδιά, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες συνοικίες και ζωτικής σημασίας υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το κόστος του Ισραήλ από τον πόλεμο της Γάζας, το οποίο ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια (περίπου 1,9 δισ. ευρώ).

Αναλυτικότερα, το κόστος της ανοικοδόμησης των 17.000 κατοικιών στη Γάζα οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια, ενώ ο ενεργειακός τομέας θα χρειαζόταν 250 εκατ. δολάρια, καθώς ο μόνος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στον θύλακο καταστράφηκε από δύο ισραηλινούς πυραύλους.

«Η επίθεση στη Γάζα αυτή τη φορά δεν είχε προηγούμενο, επλήγη από μια καταστροφή και χρειάζεται άμεσα βοήθεια διότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν πολύ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγε, Παλαιστίνιος οικονομολόγος και στέλεχος της Φάταχ, της ισχυρότερης παράταξης στη Δυτική Οχθη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα.

143 εκατ. ευρώ για σχολεία

Η εκτίμηση της Παλαιστινιακής Αρχής τονίζει ότι ο τομέας της παιδείας θα χρειαστεί τουλάχιστον 143 εκατ. δολάρια για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά είναι αδύνατον να επιστρέψουν στα σχολεία, είτε λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί, ή επειδή στα σχολικά κτίρια φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 106.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και φιλοξενούνται σε καταλύματα που τους προσφέρει ο Οργανισμός ή από οικογένειες.

Γεωργία – Μεταφορές – Υγεία – Τράπεζες

Το υπόλοιπο ποσό στο οποίο αναφέρεται το PECDAR, η έρευνα του οποίου διεξήχθη από 13 ειδικούς και τις ομάδες τους στη Γάζα, μοιράζονται στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών, της υγείας και του χρηματοοικονομικού τομέα. Ολοι αυτοί οι κλάδοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στην εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνονται επίσης τα κόστη για την ανέγερση αερολιμένα και λιμένα. Ο Στάγε επισήμανε ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν τέτοιες υποδομές αλλά πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα το Ισραήλ τους το στερεί.

Η ξένη βοήθεια

Η ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, θα απαιτήσει να τερματιστεί η διένεξη μετά των παλαιστινιακών οργανώσεων και το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα, είπε ο Στάγε, ο οποίος ηγείται του Παλαιστινιακού Οικονομικού Συμβουλίου για την Ερευνα και την Ανάπτυξη (PECDAR), που διεξήγε την έρευνα.

Πάντως καμιά από τις προϋποθέσεις που ανέφερε ο Στάγε δεν μοιάζει να πληρείται. Ακόμη δεν έχει οριστεί τυπικά η ημερομηνία για τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου δωρητών στο Κάιρο, οι παλαιστινιακές οργανώσεις παραμένουν βαθιά διχασμένες και το Ισραήλ δεν έχει άρει σχεδόν κανέναν από τους περιορισμούς που επιβάλει στην κίνηση προσώπων και αγαθών στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι νεκροί και η εκεχειρία

Οι συγκρούσεις των 50 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 2.100 Παλαιστίνιους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, και σε 64 Ισραηλινούς στρατιωτικούς καθώς και σε πέντε πολίτες στο Ισραήλ, εκ των οποίων ο ένας ήταν αλλοδαπός.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε αφότου η εκεχειρία για την οποία διαμεσολάβησε η Αίγυπτος άρχισε να εφαρμόζεται, την 26η Αυγούστου, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στις προσπάθειες να αρχίσει η ανοικοδόμηση και να τερματιστούν οι σκληρές διενέξεις ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις. Η ΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις ρευστότητας, μετά βίας καταφέρνει να πληρώνει τους δημόσιους λειτουργούς στη Δυτική Όχθη και δεν σχεδιάζει καν ακόμη να αρχίσει να μισθοδοτεί εκείνους στη Λωρίδα της Γάζας παρά τη συμφωνία ενότητας η οποία είχε υπογραφεί ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς τον Απρίλιο.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.