Κοστέλο: Τέλος Σεπτεμβρίου στη Αθήνα η πλήρης αξιολόγηση – ΔΝΤ: Παραγωγικές συζητήσεις σε ζητήματα-«κλειδιά»
Για τα τέλη Σεπτεμβρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα η κυβέρνηση με την τρόικα μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι που έγιναν σε καλό κλίμα και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 μ.μ. της Πέμπτης.
Αυτό που πέτυχε η ελληνική πλευρά είναι ότι υπήρξε συμφωνία, για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2014.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες για τον προϋπολογισμό του 2015 καθώς η απαίτηση του προγράμματος είναι η Ελλάδα είναι να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα (από 1,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 3% του ΑΕΠ το 2015).
Ο στόχος αυτός έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους με πρώτο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Παρίσι προκαταρκτική. Το προηγούμενο review ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στη 1 Αυγούστου, όπου έγινε η εκταμίευση και η ελληνική πλευρά δεν θέλει να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.
«Θέλουμε να επιταχύνουμε και ο διάλογος είναι ο τρόπος, μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και η άλλη πλευρά να μαθαίνει τι σκέφτεσαι εσύ» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η αξιολόγηση δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση καθώς όπως ανέφερε το στέλεχος, καθώς από τις 542 εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις η τρόικα αποδέχεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 50%. «Όταν έλθουν στην Αθήνα επιδιώκουμε να έχουμε πάει σε υψηλότερο ποσοστό».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ελληνική πλευρά μίλησε για όλα, αλλά θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στα τέλη του μήνα με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς, ενώ υπήρξε σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ.
Όσον αφορά στις φοροελαφρύνσεις, τις φοροαπαλλαγές, τις δόσεις και τα ληξιπρόθεμσα το θέμα ετέθη αλλά τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Αναφέρουν ωστόσο ότι η τρόικα καταννοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Στο τραπέζι ετέθησαν επίσης, εργασιακά, συνδικαλιστικός νόμος, απολύσεις, κόκκινα δάνεια, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ στόχος είναι τα 3,2 δισ. ευρώ και όλες οι αλλαγές θα γίνουν σύμφωνα με αυτό το νούμερο.
Πλήρης αξιολόγηση στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Αθήνα
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης ότι η τρόικα δεν άνοιξε τα χαρτιά της για θέματα όπως η αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ούτε έδωσε απαντήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών των κατοικιών που με κάθε τρόπο θέλει να αποτρέψει η κυβέρνηση.
«Ελπίζουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη αξιολόγηση στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Αθήνα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αμέσως μετά τα ραντεβού της Τετάρτης.
Την Τετάρτη διαφάνηκαν οι πρώτες ρωγμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα , μόλις η συζήτηση με τους δανειστές έφυγε από τα δημοσιονομικά και το πρωτογενές πλεόνασμα και πέρασε στα επιμέρους ευαίσθητα θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, αλλά και οι πλειστηριασμοί.
Παρότι η όλη διαπραγμάτευση διατήρησε τον διερευνητικό της χαρακτήρα, με την τρόικα να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ρόλο ακροατή και να αποφεύγει να ανοίγει τα χαρτιά της, πόσω μάλλον να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις, έγινε σαφές ότι οι δανειστές δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε επίμαχα και επώδυνα ζητήματα, όπως τα εργασιακά και την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
ΔΝΤ: Παραγωγικές συζητήσεις σε ζητήματα-«κλειδιά»
Λίγο μετά της 17.00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Επιλεγμένη ομάδα στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συναντήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι, στο διάστημα 2 ως 4 Σεπτεμβρίου 2014. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις σε ορισμένα βασικά ζητήματα (key isuues) για την επικείμενη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».
το βήμα