Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που ξεκινούν σήμερα. Ποια επιχειρήματα θα θέσει η ελληνική πλευρά για να πετύχει φοροελαφρύνσεις.samaras-parisi

Πρόδρομος της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση η συνάντηση της υπουργικής αποστολής με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο Παρίσι, που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τηρούν χαμηλούς τόνους, καθώς το «παιχνίδι» θα κριθεί, όπως θεωρούν, από τις επαφές «υψηλού επιπέδου» με κεντρικούς παίκτες της διεθνούς σκακιέρας.

Εξάλλου για τους δυο πολιτικούς αρχηγούς οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται για τη λύση των κρίσιμων θεμάτων της Ελλάδας δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας αλλά των πολιτικών τους προϊσταμένων. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα κάνει μια «αβλαβή διέλευση» στο Παρίσι, έχοντας ως όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και δίνει μεγάλη σημασία στους επαίνους της Κομισιόν για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για «πέντε χρόνια βελτίωσης των δημοσιονομικών» και αναφέρει ότι από το 2009, η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη βελτίωση στη δημοσιονομική της θέση, ιδιαίτερα σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση και εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%, υπερβαίνοντας τους στόχους κατά μεγάλο ποσοστό.

Η συνάντηση των Παρισίων αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα για την μετέπειτα έλευση της τρόικας στην Αθήνα περί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει πιο συγκεκριμένη συζήτηση για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει αρκετά τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα και είναι εμφανές ότι έχει μεταστραφεί πλήρως ο αρχικός σχεδιασμός περί «κόκκινων γραμμών». Πλέον έχει ειπωθεί και δημόσια από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ότι η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι αντισυμβαλλόμενοι στο Παρίσι είναι στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ και ως εκ τούτου δεν θα μιλήσουν πολιτικά, αλλά μόνο για το μνημόνιο.

Η διαφορά είναι σαφής και έχει να κάνει με τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης, η οποία πλέον θα γίνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και αυτή θα την αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είχε το περασμένο Σάββατο στις Βρυξέλλες επαφές, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κρίσιμα ραντεβού και τηλεφωνικές επικοινωνίες που συνδέονται με το ελληνικό θέμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που επιλέγει το Μαξίμου, η ελληνική αποστολή, που αποτελείται, εκτός από τον υπουργό Οικονομίας, από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τους πρωθυπουργικούς συμβούλους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερακάκη, προετοιμάζεται για επίπονες συζητήσεις, με το δημοσιονομικό κενό – 2 δισ. ευρώ λέει η τρόικα και 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση – να είναι στο επίκεντρο.

Ο πρωθυπουργός στις χθεσινές αλλεπάλληλες, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά, επαφές που είχε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής τρόικα, προσδιόρισε και το πλαίσιο που θα κινηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Παρίσι δεν θα παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να πετύχει τις φοροελαφρύνσεις, αλλά θα προβληθεί η εξής επιχειρηματολογία:

  1. υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των προαπαιτούμενων (80%),
  2. υπέρβαση των στόχων που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα (το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014),
  3. το ευμετάβλητο ευρωπαϊκό περιβάλλον και
  4. τον άνεμο που «φυσάει» στην Ε.Ε. υπέρ των μέτρων ανάπτυξης.

Βασικός στόχος, όπως τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό, πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή, είναι να τεθούν οι βάσεις ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα, και πάντως στις αρχές Οκτωβρίου, η αξιολόγηση του 3ου τριμήνου και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλή συζήτηση περί αποτροπής ενός νέου μνημονίου και περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Για να επιτευχθεί ο ελληνικός στόχος απαιτείται η τρόικα να πειστεί σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και να δεχθεί να υπάρξουν λελογισμένες διορθώσεις στη φορολογία αρχής γενομένης από το πετρέλαιο θέρμανσης και την εισφορά αλληλεγγύης, να μην πιεστεί η κυβέρνηση σε «καυτά» ζητήματα, όπως π.χ. πλειστηριασμοί, εργασιακά και συνταξιοδοτικά και να δεχθούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τελειώσουν τα stress tests των τραπεζών.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.