«Σφικτά» χρονοδιαγράμματα. Στο σφυρί ακόμη και η πρώτη κατοικία για τους «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες. «Κέντρα εξυπηρέτησης» θα φτιάξουν οι τράπεζες.
Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ εντός των ημερών του Κώδικα Δεοντολογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αρχίζει η διαδικασία ρύθμισης των δανείων.
Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ ενέκρινε τον κώδικα δεοντολογίας και πλέον τα όσα προβλέπονται σε αυτόν, θα περάσουν στο στάδιο της εφαρμογής.
«Με τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΤτΕ.
Όπως επισημαίνεται, ο Κώδικας, θα προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να γίνεται η ανταλλαγή των απαιτούμενων πληροφοριών ανάμεσα στον δανειολήπτη και την Τράπεζα. «Οι διαδικασίες αυτές είναι μάλιστα πιο απαιτητικές για τις περιπτώσεις δανειοληπτών, των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας που οι ίδιοι διαμένουν» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ασφυκτικό πρέσινγκ σε όσους δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας για τη διευθέτηση του χρέους.
Στον Κώδικα αξιοποιούνται οι έννοιες του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» για δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα, όπως αυτές καθορίστηκαν με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τα ιδιωτικά χρέη.
Η λύση που θα προτείνουν οι τράπεζες στον δανειολήπτη βάσει του κώδικα δεοντολογίας, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον δανειολήπτη ο οποίος θα διατηρήσει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στον Κώδικα και τις λύσεις που να του προσφέρει ο νόμος.
Όπως αναφέρεται να στην ανακοίνωση της ΤτΕ η Πολιτεία έχει εξαγγείλει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ενδεχομένως έχει ένας δανειολήπτης σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Με βάση και τις πρόσφατες αλλαγές που επήλθαν στον νόμο, ο Κώδικας Δεοντολογίας θα προβλέπει τα εξής:
(α) οι οφειλέτες δεν επιβαρύνονται από τους δανειστές με οποιαδήποτε χρέωση σε σχέση με την εφαρμογή του Κώδικα,
(β) ο Κώδικας Δεοντολογίας θα εφαρμόζεται και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων και από τα χρηματοδοτικά ιδρύματα
(γ) η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα επιλαμβάνεται μεν της επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ δανειστών και οφειλετών από την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, θα παρακολουθεί όμως και θα ελέγχει τον τρόπο εφαρμογής του, απαιτώντας διορθωτικά μέτρα ή επιβάλλοντας κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αδυναμιών στα συστήματα των τραπεζών και σε περίπτωση συστηματικής μη εφαρμογής του.