Το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 13 δήμους, δηλαδή σε ένα δήμο κάθε Περιφέρειας, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, με θέμα «Εργασία, Ασφάλιση και Κοινωνική Πολιτική».
Όπως διευκρίνισε, η επιλογή των δήμων θα γίνει αξιοκρατικά για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα με την εφαρμογή του προγράμματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.
«Πρόθεσή μας είναι την επόμενη χρονιά αυτό να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη παρέμβαση ως την «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα».
«Για τη δημιουργία του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αντλήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και έτσι διαμορφώσαμε τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός.
Ακόμη ο υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα για την επέκταση των ελέγχων σε όλη τη χώρα – και το μήνα που διανύουμε, αλλά και το Σεπτέμβριο.
«Το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών θα βρίσκονται συνεχώς στην Περιφέρεια και θα συνεχίζουν τους ελέγχους και αυτό να το καταλάβουν αρκετά καλά ορισμένοι, που θεωρούν ότι σ’ αυτή τη χώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει δημοσιεύματα που έχουν σχέση με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων, αν και διαπίστωσε πως «πρόκειται για ένα μόνιμο διάλογο γύρω απ’ αυτό το θέμα. Από τα στοιχεία που υπάρχουν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Έσπευσε, πάντως, να συνδυάσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά με την επέκταση της ασφάλισης, την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Όπως σημείωσε, «μέσα σε περιόδους κρίσης, από κάποιους θεωρούνταν πολυτέλεια να μιλάμε για κοινωνικό κράτος. Ωστόσο έχουμε εγκαταστήσει πλέον όλα τα εργαλεία για να έχουμε σαφή άποψη του τι πραγματικά συμβαίνει».
iefimerida