Μπήκαν στο εσωτερικό του τύμβου, αρχίζει η αποκάλυψη…ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Για έναν “μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια”, ένα “οικουμενικό μνημείο”, μίλησε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υποδεχόμενη, στην Αρχαία Αμφίπολη, εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά.

Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Περιστέρη, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή.

“Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας” υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση.

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για “παραφιλολογία”.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι “τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω”.

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: “Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης”.

Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως “είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος”, τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. “Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμφίπολη: Μπήκαν στο εσωτερικό του τύμβου, αρχίζει η αποκάλυψη

Όσο προχωράει η ανασκαφή, ο αρχαίος θησαυρός της Αμφίπολης αρχίζει να αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα την ιστορία του.

Το ανώτερο τμήμα της μαρμάρινης πύλης του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά ήρθε την Πέμπτη στο φως, καθώς οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν πέντε λιθόπλινθους από τον τοίχο σφράγισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το μαρμάρινο θύρωμα, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κάτω από το ιωνικό επιστύλιο δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας που επίσης καλύπτονται από fresco και έχουν τα ίδια χρώματα.

Επίσης απομακρύνθηκαν με μεγάλη προσοχή χώματα που βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών σε βάθος δύο μέτρων και πλάτος 4,5 μέτρων όσο δηλαδή το πλάτος της εισόδου του τάφου.

Τασούλας: Παγκόσμιο το ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα, παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, αποκάλυψε πως είναι πολλά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο Κώστας Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου».

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού στάθηκε και σε άλλες σημαντικές ανασκαφές που γίνονται αυτό το διάστημα στη χώρα μας.

«Την ίδια εποχή γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και στον Αργολικό Κόλπο όπου είναι πολύ πιθανό να βρούμε προϊστορικούς οικισμούς μοναδικούς στην Ευρώπη, έχουμε αποκαλύψεις στο Δεσποτικό, λίγο πιο δυτικά της Αντιπάρου, έχουμε πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις» είπε.


αμπε,Real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.