Δέσμη μέτρων για την άμεση προστασία των προϊόντων που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, ετοιμάζουν με διαδικασίες-εξπρές οι Βρυξέλλες.ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς που κλυδωνίζεται από τις κυρώσεις της κυβέρνησης Πούτιν, η Κομισιόν, λίγες μέρες μετά το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης των Ευρωπαίων ροδακινοπαραγωγών, επεξεργάζεται νέα δέσμη μέτρων για τα οπωροκηπευτικά.

Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας, από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στην αγροτική οικονομία και τις επιλογές που υπάρχουν για την αποζημίωση όσων παραγωγών επηρεάζονται από τα αντίμετρα της Ρωσίας, να απαγορεύσει για έναν χρόνο την εισαγωγή τροφίμων από την Ενωμένη Ευρώπη.

Ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων, υπογράμμισε ότι στις αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας του εμπάργκο. Μάλιστα, ανέφερε πως σχεδιάζονται αντίστοιχα μέτρα και για κτηνοτροφικά προϊόντα.

Παρακολούθηση
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα του εμπάργκο, απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς και αυτός είναι ο λόγος που προχωράμε στην καθιέρωση ενός μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς στον οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει άμεση συλλογή των σχετικών δεδομένων.

Επιπρόσθετα και ενώ οι Βρυξέλλες άνοιξαν από την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών, αυξάνοντας σε 10% το ποσοστό της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών που μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης, οι περιφερειακές διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προχώρησαν στην άμεση καταγραφή των αδιάθετων ποσοτήτων στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η καταγραφή περιελάμβανε στοιχεία για το σύνολο αναμενόμενης παραγωγής, την ασυγκόμιστη παραγωγή, την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία και τις ποσότητες από επιστροφές.

Αποζημιώσεις
Τα στοιχεία αποστέλλονται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η ΕΕ για κάθε χώρα και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Εκτός από την Ελλάδα αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, ζητούν χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Παρά τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις της Κομισιόν για άμεσες αποζημιώσεις, αρκετές είναι οι χώρες που πιέζουν να καταβληθούν αποζημιώσεις από το ειδικό ταμείο διαχείρισης κρίσεων που δημιουργήθηκε το 2013 για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 

Κώστας Νάνος

ΕΕ: Αποζημιώσεις 30 εκατ. ευρώ για ροδάκινα και νεκταρίνια

«Η ΕΕ θα χορηγήσει 125 εκατ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής ότι θα διαθέσει μέχρι 30 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

ΕΕ: Αποζημιώσεις 30 εκατ. ευρώ για ροδάκινα και νεκταρίνια

Επιπλέον εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ, με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι το 5% της παραγωγής τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αντάλλαγμα για την αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την αποδέσμευση των 125 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη δημοσιοποίηση της λίστας των οπωροκηπευτικών που αφορούν οι αποζημιώσεις, από την οποία έλειπαν τα ροδάκινα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη νωρίτερα σε σχετικές διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Ντάτσιαν Τσιόλος στις 11 Αυγούστου. «Τα μέτρα αυτά», αναφέρεται, «ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου. Μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή».

Παράλληλα το υπουργείο σημειώνει, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν σε ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που επίσης έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, φράουλες κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα.

Υπενθυμίζεται, ότι για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού. Σε επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος ο κ. Καρασμάνης ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η Ε.Ε.

Ο κ. Τσιόλος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως και έγινε άμεσα.

Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδακίνων και νεκταριών, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Όπως τότε είχε αναφέρει το υπουργείο, η πρωτοβουλία αυτή, άνοιγε το δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ήταν εξαρχής ο στόχος του για την στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.