Οδεύοντας προς το Σεπτέμβριο της διαπραγμάτευσης, της αξιολόγησης και της ΔΕΘ με φόντο τον ΠτΔ
Με έντονη κινητικότητα τόσο στο στρατόπεδο του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διανύει το πολιτικό σκηνικό το δεύτερο ήμισυ του Αυγούστου, με φόντο τον κρίσιμο Σεπτέμβριο. Οι κινήσεις των επιτελείων τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Αλέξη Τσίπρα μόνο απίθανο δεν αφήνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο τα «μπλοκάκια» έχουν πάρει φωτιά με καταληκτική ημερομηνία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα, το οποίο έχει γυρίσει από την επομένη των ευρωεκλογών, επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις. Αυτές έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά πρέπει να πάρουν το «πράσινο» φως της τρόικας στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις αλλά και η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων να είναι πυρετώδεις.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 30 Αυγούστου.
Εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, στην ατζέντα των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνονται προτάσεις για μείωση φορολογίας στο εισόδημα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στα αυτοκίνητα, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να διορθώσουν το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ που επέφερε σημαντικό πλήγμα στο προφίλ του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η έντονη κινητικότητα του κυβερνητικού επιτελείου ωστόσο δεν εντοπίζεται μόνο στο κομμάτι της οικονομίας, αφού εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι μετρούν τα «κουκιά» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή ΠτΔ προ μηνός αποδεικνύει περίτρανα ότι παρά το γεγονός πως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζουν πως το θέμα του ΠτΔ δεν είναι της παρούσης, βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Μαξίμου. Συνεργάτες μάλιστα του πρωθυπουργού σύμφωνα με πληροφορίες ήδη εδώ και καιρό βολιδοσκοπούν στελέχη των ΑΝΕΛ και των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, που εκτιμάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου, ορμώμενοι από το εκλογικό προβάδισμα του Μαΐου και έχοντας στις τσέπες τους τη συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου, τις επικείμενες και μαζικές φοροεπιδρομές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και τα αλλεπάλληλα κρας τεστ με προεξέχον αυτό για το δημοψήφισμα για την αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ τελούν ανοιχτά σε προεκλογική ετοιμότητα.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο απαιτούμενος αριθμός για την εκλογή ΠτΔ δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη ΔΗΜΑΡ, όσο και με την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ως εκ τούτου ότι τα πολιτικά πράγματα βρίσκονται στην τελική ευθεία, ξεκινά αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα επιμελητήρια, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μία στροφή στην πραγματική οικονομία.
Το ρόλο αστάθμητου παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσουν οι διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Και αυτό διότι εξαιρετικής σημασίας θα είναι η έκβαση των πρώτων συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Αυτό αποτέλεσε εξάλλου ένα από τα βασικά «άλλοθι» για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στια αρχές Αυγούστου, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έβγαλε κερδισμένο στα σημεία το ΣΥΡΙΖΑ…
newsbeast