Τις πρώτες, χειροπιαστές ενδείξεις ότι η χώρα εξέρχεται από τη μέγγενη των μνημονίων και εισέρχεται σε μία περίοδο σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών μέσω της οικονομικής ανάκαμψης σχεδιάζει να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από του βήματος της ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου.
Η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, η οποία κοντά στο τέλος μιας διετούς επώδυνης και δύσκολης διαδρομής καλείται να βρει τρόπους εκτόνωσης της εντεινόμενης πίεσης βουλευτών της για κινήσεις ανακούφισης των πολιτών.
Η άσκηση είναι δύσκολη, καθώς, όπως και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας που έχει ως καταληκτικό στάδιο τη συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να του παραδώσουν μέχρι τις 29 Αυγούστου τους φακέλους με τις εκκρεμότητες που είχαν να κλείσουν στον τομέα ευθύνης τους, ώστε στη συνάντησή του (την τρίτη κατά σειρά) με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ την επομένη να πιστοποιηθεί η βούληση της Αθήνας για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
«Το στοιχείο της αξιοπιστίας είναι καθοριστικό», σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ενόψει τόσο της συνάντησης με τον κ. Γιουνκέρ -στην οποία σημειωτέον θα συζητηθούν οι σχέσεις με την τρόικα αλλά και η φορολογική πολιτική- όσο και του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων που θα έχει το ελληνικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στα θετικά μηνύματα που έσπευσε να αποστείλει ο κ. Γιουνκέρ με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και κυρίως στη δέσμευσή του ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στον αγώνα της κυβέρνησης να καταστήσει ομαλότερη τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Ο κ. Σαμαράς προτίθεται να ζητήσει εμμέσως από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν να παρέμβει ώστε να καμφθούν οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου αφενός να μην υπάρξουν νέες δημοσιονομικές πιέσεις (περικοπή δαπανών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) και αφετέρου να εξαγγελθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες ανακούφισης των πολιτών.
Επιπρόσθέτως, θα αναδείξει για μία ακόμη φορά τη σημασία που έχει για τους ελληνικούς σχεδιασμούς να σταματήσουν οι επισκέψεις της τρόικας στη χώρα μας και να αντικατασταθούν από τακτικές συναντήσεις των μελών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, αλλά και με τη δική του ανοικτή γραμμή τόσο με τον κ. Γιουνκέρ όσο και με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ και Ντράγκι αντίστοιχα. Αλλωστε, όπως θα τονίσει, το πρώτο θετικό βήμα γίνεται με τη συνάντηση στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού του «οδικού χάρτη» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ και αναμένουν την έκβαση των παραπάνω συναντήσεων για να τον οριστικοποιήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα φορο-ελαφρύνσεων, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει γρήγορα και θα ολοκληρωθεί σε περίπου μία εξαετία. Κατά τις ίδιες πηγές, στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (πιθανότατα θα μειωθεί κατά 50% σε πρώτη φάση), καθώς και μία πρώτη αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφή εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, από τη σωρεία λαθών στην εφαρμογή του οποίου τίθεται σε δοκιμασία η κυβερνητική συνοχή, αλλά και τα όρια αντοχής της κοινωνίας, με ορατό κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο.
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ στην Καθημερινή