ΥΓΕΙΑ

Οι πιο συχνές απορίες όσων έχουν ήδη προβλήματα καρδιάς, είτε σχετικό ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια, είτε απλά θέλουν να γνωρίζουν κάποια πράγματα, ώστε να παρέχουν στον εαυτό τους ή σε άλλους τις σωστές πρώτες βοήθειες όταν παραστεί η σχετική ανάγκη.

Τα έκτακτα περιστατικά, άλλωστε, δεν συμβαίνουν μόνο στους άλλους και η ελάχιστη ακόμα γνώση πάνω σε αυτά μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου δικού μας ανθρώπου, είτε ακόμα και τη δική μας.

Αφιερώστε 10 λεπτά από το χρόνο σας και λύστε τις κυριότερες απορίες, όσον αφορά στο έμφραγματικό επεισόδιο και θα νιώσετε πιο ασφαλείς γνωρίζοντας λίγα πράγματα παραπάνω.

Πώς θα καταλάβω ότι παθαίνω έμφραγμα;
Το θέμα δεν είναι να κάνετε αυτοδιάγνωση, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τη στιγμή που θα νιώσετε κάτι περίεργο να συμβαίνει να καλέσετε άμεσα τις πρώτες βοήθειες.
Πιο συγκεκριμένα, εάν παρατηρείτε τα παρακάτω συμπτώματα, τότε προσπαθήστε, μέσα στην επόμενη ώρα που θα τα νιώσετε να έχει φτάσει σε εσάς ιατρική βοήθεια.
– Δυσφορία στο στήθος: η δυσφορία στην περιοχή της καρδιάς, μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή να φύγει και να επιστρέψει. Η δυσφορία γίνεται από τους περισσότερους αντιληπτή σαν πόνος ή ασφυκτική πίεση.
– Δυσφορία στο πάνω μέρος του σώματος: Πόνοι στο ένα ή και στα δυο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι είναι ανησυχητικές ενδείξεις εμφράγματος.
– Δύσπνοια
– Ασυνήθιστες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως είναι ο ξαφνικός κρύος ιδρώτας, η ναυτία, η ζαλάδα και η έντονη κούραση.

Θα νιώσω έντονο πόνο στο στήθος, σαν να με «πατάει ελέφαντας»;
Ο τόσο έντονος πόνος είναι πιθανός, αλλά όχι δεδομένος. Στο έμφραγμα, παύει η κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και είναι η αντίδραση των κυττάρων της καρδιάς  που οδηγεί σε αυτό τον έντονο πόνο. Η αλήθεια είναι όμως, κυρίως στις γυναίκες, ότι ο πόνος ή η δυσφορία ξεκινούν πιο ήπια και σταδιακά εξελίσσονται σε κάτι πιο έντονο.

Είναι πιθανό να πάθω έμφραγμα και να μην το καταλάβω;

Είναι όντως πιθανό κάτι τέτοιο και συχνό φαινόμενο σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Το λεγόμενο και «σιωπηλό έμφραγμα» δεν συνοδεύεται από τους γνωστούς πόνους στο στήθος, αλλά συχνά έχει συμπτώματα που τείνουμε να  παραβλέψουμε, όπως είναι η ναυτία, η δύσπνοια και η λιποθυμία.

Είναι κάποια ώρα της ημέρας που είναι πιθανότερο να πάθω έμφραγμα;
Το έμφραγμα μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως συμβαίνει στις πρώτες πρωινές ώρες. Τα σταστιστικά θέλουν τα περισσότερα εμφράγματα να συμβαίνουν μεταξύ των ωρών 0600-1200, ενώ παρόμοιες αιτίες θανάτου σχετιζόμενες με την καρδιά, συμβαίνουν επίσης συχνότερα το πρωί.

Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που νιώσω ότι παθαίνω έμφραγμα;
Στην περίπτωση που θεωρείτε ότι παθαίνετε έμφραγμα, καλέστε αμέσως το 166 και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Στη συνέχεια ξαπλώστε και μασήστε μια ασπιρίνη, η οποία θα ελαχιστοποιήσει τη ζημιά ή την περαιτέρω εξάπλωση του θρόμβου. Καλό ακόμα θα ήταν να έχετε φροντίσει με κάποιο τρόπο, να είναι η πόρτα του σπιτιού σας ξεκλείδωτη για να μπουν οι νοσηλευτές. Μην πιείτε ή φάτε τίποτα και καλέστε κάποιον, γείτονα, φίλο ή συγγενή να σας κάνει παρέα και να σας ηρεμεί όσο περιμένετε.

Τι με περιμένει στο νοσοκομείο;
Με το που εισαχθείτε στο νοσοκομείο θα συνδεθείτε με μηχάνημα καρδιακής παρακολούθησης, θα σας γίνει παροχή οξυγόνου και παυσίπονη αγωγή, ενώ ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θα δείξει στους γιατρούς τους παλμούς της καρδιάς και θα εντοπίσει τυχόν αρρυθμίες και ανωμαλίες στη λειτουργία της.
Οι εξετάσεις αίματος, θα δείξουν αν έχει υποστεί σοβαρή ή μη ζημιά η καρδιά και θα επαναληφθούν μετά από 12 ώρες για πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τη σοβαρότητα του εμφράγματος είναι πιθανό να παραμείνετε στο νοσοκομείο ώστε να σας χοηγηθεί η σωστή αγωγή και αν παραστεί η ανάγκη να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

 

Θα μπορώ να συνεχίσω τη γυμναστική μετά το επεισόδιο;

Η αλήθεια είναι πως η άσκηση μειώνει το ρίσκο να πάθετε δεύτερο έμφραγμα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, καλύτερα πάντα να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας για το ποιό είδος άσκησης είναι το καλύτερο για την κατάστασή σας. Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν αεροβική άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι για να δυναμώσει έτσι ο ευαίσθητος μυς της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, μην παίρνετε πρωτοβουλίες, αν δεν έχετε το ΟΚ από το γιατρό σας. Θα μπορώ να έχω ερωτική ζωή μετά το έμφραγμα;
Τη στιγμή που θα πάρετε το ΟΚ από το γιατρό σας, μπορείτε να έχετε ερωτική ζωή. Οι περισσότεροι συνήθως μπορούν και κάνουν σεξ, 2-3 εβδομάδες μετά το επεισόδιο, αλλά αν παρατηρήσετε πόνους στο στήθος ή ταχυπαλμίες, ενημερώστε το γιατρό σας άμεσα.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.