ΟΙΚΟΔΟΜΉ

Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει η οικοδομή, χωρίς να… ιδρώνει το αυτί των συναρμόδιων υπουργείων, που καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για να… απομακρύνουν τον όποιο υποψήφιο μικρό ή μεγάλο επενδυτή.

Κι αυτό γιατί πέρα και πίσω από τις προφανείς συνέπειες της κρίσης, δηλαδή τη “βουτιά” των εισοδημάτων και το “πάγωμα” των νέων τραπεζικών δανείων, όλες οι κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας επιβαρύνουν την κατάσταση.

Ακόμα και η μείωση του συντελεστή για τις αγοραπωλησίες στο 3% πέρασε μάλλον στα… ψιλά, καθώς ιδιοκτήτες και επενδυτές μπλέχτηκαν στο “κουβάρι” του ΕΝΦΙΑ αλλά και των συσσωρευμένων και ετεροχρονισμένων φόρων κατοχής.

Με φόντο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 36% από το 2008 έως σήμερα κι ότι τα νέα συμβόλαια είναι μειωμένα κατά 92% σε σχέση με το 2007, μελέτη της Alpha αλλά και νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αναδεικνύουν τις επιπτώσεις από το “κραχ” στην αγορά ακινήτων. Κατ’ αρχήν η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε πρωτοφανή επίπεδα “ψαλίδισε” το ΑΕΠ κατά 1,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους κι αν δεν “τραβούσαν” οι υπόλοιποι δείκτες η εικόνα της ύφεσης θα ήταν διαφορετική. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες ανήλθαν το 2007 στα 26,1 δισ ευρώ “λαδώνοντας” τη μηχανή της οικονομίας, το 2013 έπεσαν στα μόλις 3,7 δισ ευρώ, ενώ ακόμα χειρότερη προμηνύεται η κατάσταση φέτος, αφού στο πρώτο τρίμηνο οι σχετικές επενδύσεις περιορίστηκαν στα 639 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο σοκ προκαλούν οι δείκτες απασχόλησης στις κατασκευές, αφού μέσα σε μια πενταετία έχουν χαθεί πάνω από 220.000 θέσεις εργασίας! Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2009 απασχολούνταν στις κατασκευές 370.400 άνθρωποι, το 2011 η απασχόληση είχε πέσει στις 263.600, το 2013 έφτασε στις 171.000, ενώ το φετινό πρώτο τρίμηνο η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη καθώς οι απασχολούμενοι στην οικοδομή είναι μόλις 149.600!

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.