Χαμένοι και κερδισμένοι του φόρου ακινήτων. Σχέδιο ανάσα επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚforos akinitou

Οι ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων ή οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης, όσοι διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους είναι οι βασικές κατηγορίες μεγάλων χαμένων από την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Στον αντίποδα, ελαφρύνσεις προκύπτουν για όσους διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες σε οικόπεδα όπου έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου που αναρτήθηκαν σταδιακά στο Taxisnet έχουν προκαλέσει σοκ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο τελικός λογαριασμός είναι δυσβάσταχτος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοίκιαστου διαμερίσματος 20ετίας με εμβαδό 90 τ.μ. στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στη Γλυφάδα: ο ιδιοκτήτης του πέρυσι δεν πλήρωσε το “χαράτσι” μέσω της ΔΕΗ, καθώς το διαμέρισμα ήταν κλειστό και δεν ηλεκτροδοτούνταν και κατέβαλε μόνο 428 ευρώ για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο ίδιος ιδιοκτήτης φέτος καλείται να καταβάλει για ΕΝΦΙΑ ύψους 1.228 ευρώ! Δηλαδή η επιβάρυνσή του αυξήθηκε κατά 187%!

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ αυξάνει τα φορολογικά βάρη για τις ακόλουθες περιπτώσεις πολιτών:

*Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Εως σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ, ενώ τώρα κάθε εντός σχεδίου έκταση που διαθέτουν προκαλεί αυτόνομα σημαντική φορολογική επιβάρυνση.

*Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα τα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης: Μέχρι πρότινος πλήρωναν χαράτσι μέσω της ΔΕΗ για το κτίσμα εφόσον ηλεκτροδοτούνταν και ΦΑΠ μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Τώρα προκύπτει διπλή επιβάρυνση διότι ο φόρος επιβάλλεται τόσο στο κτίσμα όσο και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

*Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων: Μέχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και πλήρωναν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Με τον ΕΝΦΙΑ υφίστανται σημαντική φορολογική επιβάρυνση, παρότι τα ακίνητά τους δεν τους αποφέρουν έσοδα ούτε χρησιμοποιούνται.

*Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν το 2013 αυθαίρετα κτίσματα και ιδιοκτήτες κατοικιών που “τακτοποίησα” ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κυρίως ή βοηθητικής χρήσης με βάση τους σχετικούς νόμους της περιόδου 2010-2013: Η επιφάνεια του ακινήτου τους αυξήθηκε, έτσι διογκώθηκε και η φορολογική επιβάρυνση.

*Ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων: Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν από φόρο ακινήτων.

*Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ: Η συγκεκριμένη κατηγορία πέφτει επίσης για πρώτη φορά στη “δαγκάνα” του φόρου ακινήτου. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η εξόφληση του φόρου πρέπει να γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Αυγούστου, και ενώ οι πολίτες κάνουν αγώνα δρομου προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Η 2η δόση του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου  μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ και στο τέλος Νοεμβρίου συμπίπτει η εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Εξαιτίας όλων αυτών και ανάλογα με την πορεία είσπραξης της 1ης δόσης του νέου φόρου εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των δόσεων από 5 σε 7.

Σχέδιο ανάσα για τον φόρο στα ακίνητα

Εν τω μεταξύ, διορθωτικές κινήσεις για να ελαφρύνει το φορτίο από τον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο λόγω οικονομικής στενότητας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς φοβάται ότι θα μείνουν απλήρωτοι φόροι και θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό.

Στο τραπέζι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκπτώσεις και απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακόμα και «κούρεμα» του φόρου για κύρια κατοικία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Οι λογαριασμοί για τον ΕΝΦΙΑ που έχει στη διάθεσή του και το «Eθνος» δείχνουν φόρο δύο ταχυτήτων, με επιβαρύνσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 200% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς («χαράτσι» της ΔΕΗ και ΦΑΠ), αλλά και ελαφρύνσεις μέχρι και πάνω από 40% βγάζουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αναρτήθηκαν σταδιακά από την περασμένη Παρασκευή στο Taxisnet.

Ελεύθερος Τύπος, Έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.