Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα. Μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 950. Παράταση της εκεχειρίας ζητούν από το Παρίσι εκπρόσωποι 6 χωρών και της ΕΕ.
Πάνω από 950 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μετά και την ανάσυρση σήμερα τουλάχιστον 76 σορών από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις τέθηκε σε ισχύ η 12ωρη εκεχειρία. Ο αριθμός των νεκρών, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η σύνοδος για τη Γάζα στο Παρίσι.
Περίπου 6.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.
Ενας εθελοντής της παλαιστινιακής Ερυρθάς Ημισελήνου σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχτηκαν δύο ασθενοφόρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Μπέιτ Χανούν, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η διεθνής επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνοντας ότι τα ασθενοφόρα έφεραν εμφανώς το έμβλημα της οργάνωσης.
Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να συγκεντρώσουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά αλλά τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.
Σύνοδος στο Παρίσι για τη Γάζα
Γίνεται στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για τη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη σύνοδο ζήτησαν την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας που συμφώνησε το Ισραήλ με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της στρατιωτικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ.
Η Τουρκία και το Κατάρ είναι δύο χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς.