Ετοίμαζε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα με οικονομικό στόχο στο κέντρο της Αθήνας. Που στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας.
Οι «συναντήσεις» προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης σε έναν ακόμη οικονομικό στόχο στο κέντρο της πόλης, φαίνεται να ήταν η αιτία που ο
καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης ή «Μιχάλης Μιχελάκης», βγήκε από το κρησφύγετο του και κινήθηκε προς το Μοναστηράκι. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν πως είτε θα πραγματοποιούσε νέα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα, είτε θα έστηνε αιματηρή ενέδρα σε οικονομικό παράγοντα της χώρας.
Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου αναζητούν ένα ασημί αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάι Αξεντ, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, που είχε αγοράσει ο καταζητούμενος τρομοκράτης το 2013. Με αυτό είχαν διαφύγει οι δράστες της αιματηρής ληστείας τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, στις 10 Μαρτίου 2014, όπου είχε τραυματιστεί ένας αστυνομικός, ενώ με το ίδιο όχημα φαίνεται να κινήθηκε τον τελευταίο μήνα σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Αναζητούν επίσης, την πιθανή γιάφκα, το γκαράζ στάθμευσης οχημάτων, στα Πατήσια ή την Κυψέλη, την σύντροφό του Πόλα Ρούπα, αλλά και τους συνεργούς του, οι οποίοι φαίνεται να τον έχουν «συνοδεύσει» στις κατά καιρούς ένοπλες ληστείες τραπεζών και στην βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην οδό Αμερικής. Σημαντικά στοιχεία προς αυτή την αναζήτηση, είναι κάποια κλειδιά και τηλεκάρτες που βρέθηκαν στην κατοχή του Νίκου Μαζιώτη και ενδεχομένων θα βοηθήσουν σε μέγιστο βαθμό τις αστυνομικές έρευνας για τον εντοπισμό οικημάτων, ίσως και προσώπων.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., και ειδικά μετά την… 27 λεπτών ληστεία τράπεζας στο Συκούριο Λάρισας, έγιναν αποδέκτες πληροφοριών πως ο 43χρονος καταζητούμενος έχει εγκαταλείψει την επαρχία και βρίσκεται στην Αθήνα, κινούμενος πιθανότητα με το συγκεκριμένο όχημα.
«Τον είχαν ξαναδεί»
Οι πληροφορίες, ήθελαν τον Νίκο Μαζιώτη να μένει στο κέντρο της πόλης, ίσως Πατήσια ή Κυψέλη και να κινείται σε ένα ευρύτερο τρίγωνο μεταξύ Εξαρχείων, Δεξαμενής και Μοναστηρακίου. Κινούταν πεζός, μεταμφιεσμένος, και χρησιμοποιούσε κυρίως συρμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ για τις μετακινήσεις του.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από κάμερες ασφαλείας σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, και κυρίως σε αυτούς της Ομόνοιας και του Μοναστηρακίου. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν, ότι οι αστυνομικοί είχαν έρθει σε οπτική επαφή με τον καταζητούμενο τρομοκράτη, και άλλη φορά πριν από περίπου 20 ημέρες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η σύλληψη ή η παρακολούθησή του.
Από εκείνη τη στιγμή σχηματίστηκαν δεκάδες μικρές ομάδες αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αποτελούμενες από δύο άτομα, οι οποίες «σάρωναν» το κέντρο της πόλης, σημεία που κινείτο ο Νίκος Μαζιώτης στο παρελθόν, και… ταξίδευαν με συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, για το ενδεχόμενο μια «τυχαίας» συνάντησης, όπως και έγινε, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Αλλοι αστυνομικοί πάντα κατά «δυάδες», κυρίως ένας άνδρας και μία γυναίκα αστυνομικός, κινούνταν σε διάφορα επίμαχα σημεία της πόλης με μοτοσυκλέτες διαφόρων τύπων, ερευνώντας για πρόσωπα που έμοιαζαν με τον Νίκο Μαζιώτη, ή είχαν άλλα χαρακτηριστικά που φανέρωναν προσπάθεια μεταμφίεσης. Παράλληλα αναζητούσαν και το συγκεκριμένο κλεμμένο αυτοκίνητο, για το οποίο είχαν πληροφορίες χρησιμοποιεί ο καταζητούμενος τρομοκράτης και δεν αποκλείεται να αποτελούσε και «φορέα» ισχυρής βόμβας αντίστοιχης με εκείνη που εξερράγη στις 10 Απριλίου 2014 στην οδό Αμερικής.
Δεν ήταν ως φαίνεται τυχαία η αναφορά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια κατά τη διάρκεια της παράδοσης στον νέο υπουργό, στις 11 Ιουνίου 2014, πως «αν το πρόγραμμα που έχει τεθεί ακολουθηθεί, θα έχουμε απτά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
«Χτύπημα τον Ιούλιο»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες ότι η «ομάδα Μαζιώτη» θα χτυπούσε μέσα στον Ιούλιο, ίσως αιματηρά, εξαιτίας των πολλών ημερολογιακών «τρομοκρατικών επετείων» και όχι μόνο. Ηταν η… ελαττωματική επίθεση με πολεμικό καλάσνικοφ με στόχο τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, ανήμερα των ευρωεκλογών στις 25 Μάη, από την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».
Ηταν η μετάθεση της απόφασης για την μετατροπή της ποινής του Σάββα Ξηρού, η λήξη της Ελληνικής Προεδρίας, η επέτειος δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από τη «Σέχτα Επαναστατών», γεγονότα τα οποία σε συνδυασμό με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι ο Νίκος Μαζιώτης κινείται στην πρωτεύουσα, είχαν προκαλέσει έναν αστυνομικό «πυρετό» και ένταση των μέτρων σε υπερθετικό βαθμό. Ο Ιούλιος είχε μετατραπεί σε «αντιτρομοκρατικό» μήνα για την ΕΛ.ΑΣ., υπό τον φόβο εκδήλωσης μεγάλης, ενδεχομένως και αιματηρής, τρομοκρατικής ενέργειας.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θυμήθηκαν το καλό χειρόγραφο σχεδιάγραμμα που είχε βρεθεί στο σπίτι των Μαζιώτη-Ρούπα στα Καλύβια, και απεικόνιζε τους δρόμους τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων γύρω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ηταν σχεδιασμένα τα σημεία με τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, σημειωμένοι δρόμοι προσέγγισης και διαφυγής, καθώς και οι χρόνοι που χρειάζεται κάποιος για να κινηθεί εκεί. Υπήρχε ένα σημείο «μαρκαρισμένο» με κόκκινο χρώμα, όπου εκτιμήθηκε ότι εκεί οι τρομοκράτες θα τοποθετούσαν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, το οποίο θα πυροδοτούσαν τη στιγμή διέλευσης κάποιου οικονομικού παράγοντα που διέμενε εκεί.