Η λύση του «όλα σε ένα», δηλαδή της συγκέντρωσης των πάσης φύσεως οφειλών και της συνολικής ρύθμισής τους, θα αφορά σε μεγάλες και βιώσιμες επιχειρήσεις.Μεγάλες και βιώσιμες επιχειρήσεις
θα είναι όπως όλα δείχνουν αυτές που θα βγουν ωφελημένες από το νέο Μηχανισμό για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού Χρέους που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση του «όλα σε ένα», δηλαδή της συγκέντρωσης των πάσης φύσεως οφειλών και της συνολικής ρύθμισης τους, θα αφορά κατά κύριο λόγο τις μεγάλες και βιώσιμες επιχειρήσεις. Η φιλοσοφία του σχεδίου αυτού στηρίζεται στην ιδέα της μετοχοποίησης μέρους τους χρέους. Στην ουσία ένα κομμάτι του τραπεζικού χρέους κουρεύεται με την μετατροπή του σε μετοχικό κεφάλαιο. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την συνολική ρύθμιση των πάσης φύσεως οφειλών που μπορεί να έχει η εταιρεία, η οποία στο μεταξύ θα έχει επανακτήσει την πρόσβαση της στον τραπεζικό δανεισμό.
Ομως η λύση αυτή, όπως είναι ευνόητο αφήνει εκτός εκατοντάδες μικρομεσαίες μη εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν αντιμέτωπες με το βουνό του ιδιωτικού χρέους που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, έχουν φθάσει τα 159 δισ. ευρώ ή 87% του ΑΕΠ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο στις 31 Μαΐου του 2014 έφτασε στο ποσό των 66,4 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή εκείνα τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται πλέον από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έφτασαν στο ποσό των 77 δισ. ευρώ.
Τέλος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στο ποσό των 15,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΠΚΑ). Αθροιστικά λοιπόν, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, φτάνουν στο εφιαλτικό ποσό των 158,9 δισ. ευρώ (87,3% του ΑΕΠ), με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς και οι συναλλαγές χιλιάδων νοικοκυριών.
Η προσπάθεια για την εξωδικαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που γίνεται μέχρι στιγμής επικεντρώνεται στη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε σημαντικά, τόσο το 2013 όσο και στους πρώτους μήνες του 2014. Το Δεκέμβριο του 2013 ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση ως προς το συνολικό ύψος των δανείων ανήλθε σε 31,9% ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια να αυξηθούν σε 77 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια επί συνόλου 117 δισ. ευρώ δανείων. Σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 35 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσιάστηκε μελέτη της KPMG που αφορά στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που εντοπίζονται σήμερα στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και μία μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για τον Τειρεσία.