Το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως γεωργικής γης με διαδικασίες fast track ΔΑΣΟΣ - ΔΑΣΗ

Διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση προβλέπει το τελικό κείμενο του δασικού νομοσχεδίου, που καταθέτει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας“, το δασικό νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιουλίου.

Το τελικό νομοσχέδιο διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και άλλες “αναπτυξιακές” δραστηριότητες.

Παρά την αναδίπλωση του υπουργείου (που απέσυρε σκανδαλώδεις διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν αλλαγή ορισμού του δάσους και κατάργηση της δασικής προστασίας εκτάσεις δημόσιας γης) το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως γεωργικής γης, βάση μίας ρύθμισης η οποία προβλέπει διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επίσης, καταργείται η ενδιάμεση εισήγηση πρωτοβάθμιας επιτροπής για την άρση αναδάσωσης, ώστε να απλουστευτεί η σχετική διαδικασία.

Επιπρόσθετα, προβλέπονται σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, καθώς και κέντρα ιαματικού τουρισμού σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Αλλάζει ο νόμος 4030/2011 που προβλέπει ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να καταλαμβάνουν 30% της έκτασης δασών ή δασικών εκτάσεων.

Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το ποσοστό δόμησης από 10% μειώνεται σε 5% και ο συντελεστής περιορίζεται στο 0,05 από 0,1 που ισχύει σήμερα.

Στις επιτρεπόμενες εντός των δασών χρήσεις περιλαμβάνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, ΧΥΤΑ, κεραίες ραδιοτηλεοτπικών μέσων, κέντρα υποδοχής μεταναστών, μεγάλα δημόσια έργα κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed