Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της οικονομίας για να απεγκλωβιστεί από τη ΔΕΗ και την ενδοκυβερνητική κόντρα. Τα μηνύματα των τροϊκανών. Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης.Να απεγκλωβιστεί
από τη δυσχερή για την ίδια συζήτηση περί της «μικρής ΔΕΗ» και να ξεπεράσει τον σκόπελο της ενδοκυβερνητικής
διαφωνίας με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη για το εάν πρέπει ή όχι να εξετασθεί από την Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, επιχειρεί η κυβέρνηση που «παίζει» το χαρτί της οικονομίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών και θέλει να δημιουργηθεί ένα «θετικό ρεύμα», εντός και εκτός χώρας, όπως λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, κάτι που θεωρούν ότι θα επιτευχθεί με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 3ετούς ομολόγου, ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ.
Η έκδοση ομολόγων θεωρείται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr, ως μια ισχυρή απόδειξη ότι η χώρα σταδιακά αφήνει πίσω της την κρίση. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έξοδο στις αγορές που θα είναι η δεύτερη μετά την επιτυχή έκδοση 5ετούς τίτλου τον Απρίλιο, που σηματοδότησε την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.
Μάλιστα, δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι ανάδοχοι είναι μεγάλοι διεθνείς οίκοι που παλαιότερα επένδυαν στη χρεοκοπία της χώρας. Ως ανάδοχοι εμφανίζονται οι Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche bank, Goldman Sachs και JP morgan, μια εξέλιξη που για τον πρωθυπουργό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο.
Η έκδοση ομολόγων θεωρείται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr, ως μια ισχυρή απόδειξη ότι η χώρα σταδιακά αφήνει πίσω της την κρίση
Η νέα επιχείρηση εξόδου στις αγορές όμως δεν είναι τυχαία, καθώς έμπειροι πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές διαπιστώνουν και μια προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει κάποια εξασφάλιση, απέναντι στο ενδεχόμενο εμπλοκής με την τρόικα.
Η τρόικα είναι ήδη στην Αθήνα και αρχίζει ξανά το «θρίλερ» της αξιολόγησης, αν και η «μεγάλη αξιολόγηση» τοποθετείται το φθινόπωρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παρούσα διαδικασία ελέγχου των τροϊκανών είναι αδιάφορη. Το αντίθετο, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν έρθει με διάθεση να δείξουν στην κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στους κύκλους των πιστωτών επικρατεί έντονος προβληματισμός όχι μόνο από την καθυστέρηση του οικονομικού προγράμματος, αλλά και από το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα και η χώρα να μπει σε μια εκλογική περιπέτεια.
Το αυτονόητο μήνυμα που στέλνεται από τους πιστωτές προς την ελληνική κυβέρνηση είναι: «Ξεχάστε τις εκλογές ως τον Δεκέμβριο», καθώς όπως μεταδίδεται από την πλευρά των πιστωτών «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, από τη στιγμή μάλιστα που προς τα τέλη του έτους αναμένεται η μεγάλη συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους».
Λίγο πριν αρχίσει ο έλεγχος της τρόικας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, έστειλαν διπλό μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής
Η δικομματική κυβέρνηση θέλει να δώσει την εικόνα ότι μπορεί να υπήρξαν καθυστερήσεις, λόγω των ευρωεκλογών και του ανασχηματισμού, αλλά υπάρχει διάθεση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, παρά την εσωτερική ένταση μεταξύ δικομματικού συνασπισμού και ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό δεν είναι και τυχαία η επιλογή του Μαξίμου να ψηφιστεί, όπως και έγινε, το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, αν και δεν ήταν προαπαιτούμενο, παραμονές της έναρξης της θερινής αξιολόγησης από την τρόικα. Ηδη έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια παρασκηνιακά να πεισθούν οι πιστωτές ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και όπως φαίνεται απέδωσαν οι κινήσεις, καθώς προ ημερών εγκρίθηκε η πρώτη υποδόση του ενός δισ. ευρώ.
«Μοιάζει σαν να έχει βάλει την όπισθεν» είναι μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις των εκπροσώπων των πιστωτών για την κυβέρνηση που συγκροτήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, ενώ ο έλεγχος που θα διενεργηθεί τώρα, θα αποτελεί το προστάδιο για την πέμπτη και μεγάλη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει περί τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου και συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Η πέμπτη αξιολόγηση λέγεται ότι θα είναι μια πολύ κρίσιμη διαδικασία και η ίδια αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους.
Σε αυτό το κλίμα και ενώ τα πανευρωπαϊκά stress tests για τις τράπεζες είναι σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί και τη δημοσιονομική βόμβα των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Γκογιάλ προειδοποίησε ότι εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων».
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλουν να περάσει η εικόνα στην κοινή γνώμη ότι άγονται και φέρονται από την τρόικα και πως η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να φανεί δημοσιονομικά συνεπής στους πιστωτές με ιδιωτικοποιήσεις και άλλες κινήσεις. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα και μάλιστα άμεσα θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις.
Η βάση του συγκεκριμένου πλαισίου θα ξεπερνά το σχέδιο που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και λέγεται ότι θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα δίνει ουσιαστικές λύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.