Ανατροπές στον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργίες.Για να είναι νόμιμη πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.Ποιες είναι οι υπόλοιπες αλλαγές.apergia

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως το τέλος του 2014, κατόπιν επιταγής της τρόικας. Μάλιστα οι αλλαγές που προωθούνται φέρονται να έχουν συμφωνηθεί κατά την πιό πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.

Οι τέσσερις ανατροπές που σχεδιάζονται -έπειτα από 32 χρόνια ισχύος του πλέον φιλελεύθερου συνδικαλιστικού νόμου της Ευρώπης του 1264/1982- είναι εξής:

  1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιτπώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με την πρωοθούμενη νέα διάταξη, η προκήρυξη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή, θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για τη λήψη της απόφασης, καθώς επίσης και μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης προς τον εργοδότη.
  2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.
  3. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει για τους εργαζόμενους. Η μορφή αυτή της χρηματοδότησης έχει αναγκαστικό χαρακτήρα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στο σωματείο.
  4. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Ενας μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών στελεχών δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των λεγόμενων συνδικαλιστικών αδειών. Αυστηροποιείται το καθεστώς σε ότι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται οι άδειες αυτές.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed