Σε ένα μήνα θα μπορούν οι ανασφάλιστοι πολίτες να καλύπτονται και ιατροφαρμακευτικά, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.  ypourgeio ygeias

Ο υπουργός έκανε σαφές, ότι η πολυαναμενόμενη δωρεάν συμμετοχή, δεν θα είναι και τόσο δωρεάν τελικά, αφού στους ανασφάλιστους, το κράτος θα συμπεριφερθεί όπως ακριβώς και στους ασφαλισμένους. Μηδενική συμμετοχή θα έχουν οι ανασφάλιστοι χρονίως πάσχοντες, μόνο στα φάρμακα υψηλού κόστους.

Η απόφαση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, μπορεί να δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ, αλλά οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα της ΗΔΙΚΑ που αφορούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ωστόσο στο προσεχές διάστημα θα έχει έτοιμο το Μητρώο, ενώ θα πρέπει να εκδοθούν και συγκεκριμένες εφαρμοστικές οδηγίες προς διάφορους φορείς.

Αναφορικά με το κόστος της κάλυψης, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το ταβάνι ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ, αλλά η αρχική πρόβλεψη αγγίζει τα 100 εκατ.ευρώ. Αναλυτικά, σημείωσε:

«Το εκτιμώμενο κόστος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπερβαίνει το ποσό των 340 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μία αρχική πρόβλεψη η οποία ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ανά εξάμηνο για τη φαρμακευτική δαπάνη. Μιλώ τώρα για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Στην πραγματικότητα όλοι εδώ μιλάμε με εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν σημαντικό στοιχείο αποκλίσεων γιατί ο αριθμός των ανασφαλίστων δεν είναι απολύτως ακριβής. Επομένως, δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα εξελιχθούν οι δαπάνες, αλλά κάνουμε μόνο μία κατ’ εκτίμηση προσέγγιση.
Στην πραγματικότητα είναι κάτι το οποίο θα παρακολουθούμε προσεκτικά -πώς θα διαμορφώνεται η δαπάνη μήνα με τον μήνα- και ανάλογα θα προχωρούμε σε προσαρμογές, εάν δούμε ότι κάτι ξεφεύγει από τις εκτιμήσεις τις οποίες έχουμε κάνει». Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη των ανασφάλιστων εντάσσεται μέσα στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ ευρώ για το 2014.

Αναλυτικά δεδομένα για τον ακριβή αριθμό των ανασφάλιστων το υπουργείο Υγείας θα έχει σε μερικούς μήνες.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Υγείας ακόμα δεν γνωρίζουν πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι και πιο ακριβή δεδομένα θα υπάρχουν περίπου σε 6 μήνες. Να σημειωθεί, ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας πρέπει να είναι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα.

Όσον αφορά την συμμετοχή των ασθενών, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι αυτή θα είναι μηδενική και θα ισχύει, ότι ισχύει για τους ασφαλισμένους. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Είναι με τους ίδιους όρους που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι. Αυτό που είναι υποχρέωση του ταμείου για τον ασφαλισμένο, είναι δωρεάν για τον ανασφάλιστο.
Όσο για το γιατί δεν καλύψαμε και την ασφαλιστική συμμετοχή του ιδιώτη, η απάντηση είναι διότι προφανώς αυτό εκτοξεύει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Άρα λοιπόν, «μεταχειριζόμαστε» τον ανασφάλιστο, ο οποίος δεν έχει καταβάλει χρήματα στο ασφαλιστικό του ταμείο -γιατί προφανώς δεν έχει ο άνθρωπος- με τα ίδια ακριβώς δικαιώματα που έχει και ο ασφαλισμένος». Σε ερώτηση, εάν αυτό ισχύει και για το 1 ευρώ ανά συνταγή στο φαρμακείο, ο υπουργός απάντησε ναι.

Σε ερώτηση επίσης, εάν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ο κ. Βορίδης απάντησε πως όχι.

Για τη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΣΥ και ΠΕΔΥ και το πρόσθετο βάρος που αναλαμβάνουν, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, καθώς αποτελεί ελεγκτικό μέτρο που στοχεύει να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη προς τους ανασφάλιστους.

1-7-2014 Συνέντευξη Τύπου της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας-1

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.