Προς υιοθέτηση «ενιαίου σχεδίου» είσπραξης χρεών προς το Δημόσιο σε πολλές δόσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Τα 82 δισ. ευρώ αγγίζουν τα ληξιπρόθεσμα.ΛΕΦΤΑ- ΧΡΗΜΑΤΑ

Προς την υιοθέτηση ενός «ενιαίου σχεδίου» είσπραξης των πάσης φύσεως χρεών προς το Δημοσίου σε πολλές δόσεις προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Τα πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών προς το Δημόσιο (Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία) αγγίζουν τα 82 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας φαύλος κύκλος υπερχρέωσης (αν μάλιστα προστεθούν και τα χρέη στις τράπεζες), ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα τον Προϋπολογισμό.

Η νέα ρύθμιση χρεών που προωθεί η κυβέρνηση, για αύξηση των δόσεων από τις 12 σε 24 ή καλύτερα 48, θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα. Το αίτημα αναμένεται να τεθεί στην επίσκεψη του Ιουλίου προκειμένου να ανακοπεί το ταχύτερο η αυξητική τους πορεία. Παράλληλα, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και Εργασίας Γ.Βρούτση, υιοθετείται κοινό σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, με τελικό στόχο την κοινή είσπραξή τους μαζί με τους φόρους. Κι αυτό για να απεμπλακούν τα Ταμεία από την είσπραξη εισφορών και να επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αν δεν παρέμβει στο μέτωπο αυτό με κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, η είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών καθίσταται πρακτικώς ανέφικτη. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι από τα τέλη Ιουλίου θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Εισοδήματος, η κατάσταση κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς τις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται, τα χρέη ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Δημόσιο αυξάνονταν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Τα υφιστάμενα χρέη είναι:

  1. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, στις 31 Μαΐου του 2014, έφτασε στο ποσό των 66,4 δισ. ευρώ.
  2. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία φτάνουν στο ποσό των 15,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΠΚΑ). Ειδικότερα, οι οφειλές προς το ΙΚΑ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, οι καθυστερούμενες εισφορές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ταμεία, ανήλθαν στο τέλος του 2013, σε 8,1 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2010, όταν ξεκινούσε η κρίση δεν είχε βαθύνει ακόμη, τα χρέη προς το ΙΚΑ ήταν 4,8 δισ. ευρώ, δηλαδή σε μια τριετία σχεδόν διπλασιάστηκαν. Στον ΟΑΕΕ, τον ασφαλιστικό φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών, σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013 οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Ευρώ. Η ΠΟΠΟΠΚΑ εκτιμά πως ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου κοινής είσπραξης οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία προβλέπει τα ακόλουθα βήματα:

  • Εως την 30/09/2014 να έχει καταρτιστεί η μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους, στη φορολογική διοίκηση.
  • Εως την 31/12/2015 η δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.
  • Εως την 31/12/2016 η εναρμόνιση της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.
  • Εως την 1/07/2017 η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο μοντέλο κοινής είσπραξης εισφορών και φόρων θα επιτρέψει στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να επικεντρωθούν στις κύριες αρμοδιότητές τους που είναι η εξυπηρέτηση και έκδοση παροχών στους δικαιούχους και όχι η είσπραξη εισφορών.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.