Ο Νίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του Παναγιώτα Ρούπα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», που αποφυλακίστηκαν λόγω παρέλευσης της 18μηνης προσωρινής τους κράτησης, είναι ίσως η πιο κραυγαλέα, αλλά δυστυχώς όχι η μόνη, υπόθεση που δεν δικάστηκε εγκαίρως από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Το συνταγματικό όριο των 18 μηνών συχνότατα πλέον εκπνέει και κατηγορούμενοι για βαρύτατα αδικήματα –ακόμα και εξαιρετικής επικινδυνότητας κακοποιοί– αποφυλακίζονται, χωρίς η δίκη τους να έχει διεξαχθεί. Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που συνιστά μία από τις χαρακτηριστικότερες μορφές των δυσλειτουργιών του δικαστικού μας συστήματος, τελευταία τείνει να γίνει ο κανόνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αποφυλακίσεις
Ηδη, πολλές από τις υποθέσεις για την πάταξη της διαφθοράς, πλην εκείνης του Ακη Τσοχατζόπουλου, ακόμα δεν έχουν φθάσει στο ακροατήριο και όσοι βρέθηκαν στη φυλακή, ως προσωρινά κρατούμενοι, έχουν αποφυλακιστεί. Οι υποθέσεις των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa – Hellas Power, αλλά και της Proton Bank, αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα.
Οι ειδικοί ανακριτές Διαφθοράς που ασχολούνται αποκλειστικά με την έρευνα συγκεκριμένων υποθέσεων επιχειρούν να ολοκληρώσουν το έργο τους και να στείλουν τις δικογραφίες εγκαίρως. Ωστόσο, δεν αρκούν για να προχωρήσουν σε όλα τα στάδια, εξίσου γρήγορα, οι σχετικές διαδικασίες. Εως ότου ολοκληρωθούν όσα προβλέπονται από τον νόμο (δηλαδή, πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα και απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για παραπομπή σε δίκη – αν δεν γίνει αναίρεση στον Αρειο Πάγο) ο χρόνος περνάει και τα 18μηνα λήγουν χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα για παράταση της προσωρινής κράτησης των υποδίκων.
Αυτή η μόνιμη απειλή προκαλεί έντονες ανησυχίες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Και δεν αφορά μόνο τις υποθέσεις διαφθοράς.
Το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπου πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι προφυλακισμένα. Οι ειδικές ανακρίτριες από τον περασμένο Μάρτιο με έγγραφό τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, ενόψει των διαδικασιών για την άρση ασυλίας των εμπλεκομένων βουλευτών της Χ.Α., είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Επεσήμαιναν ευθέως ότι η όποια αργοπορία θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις, με ορατό τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν, προ της δίκης, τόσο οι υπόδικοι βουλευτές όσο και ο προφυλακισμένος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς και οι συνεργοί του. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον ορατό, καθώς, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι δικαστικές διαδικασίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η δίκη και να έχει υπάρξει απόφαση για την υπόθεση της Χ.Α. έως τους πρώτους μήνες του 2015.
Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίζονται βαριές υποθέσεις και διαχειρίζονται προσωρινές κρατήσεις ακόμα και εξαιρετικά επικίνδυνων κακοποιών αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο με τρόμο για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν, προσμετρώντας και την απαξία που παράγεται για το δικαστικό σύστημα.
Επίφοβες περιπτώσεις
Με δεδομένο το συνταγματικό όριο που δεν μπορεί προς το παρόν να αλλάξει, οι πιο επίφοβες περιπτώσεις αφορούν στις υποθέσεις για: διαφθορά, εξοπλιστικά, υπόθεση Καρούζου, των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και των επισφαλών δανειοδοτήσεων από τράπεζες που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν.
Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις, οι δίκες δεν πρόκειται να γίνουν στην ώρα τους και τα 18μηνα, αν δεν έχουν εκπνεύσει, εκπνέουν…
Στην υπόθεση των εξοπλιστικών, και συγκεκριμένα του κ. Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του, οι διαδικασίες έτρεξαν και η απόφαση – καταδίκη βγήκε μόλις τρεις ημέρες πριν λήξουν τα 18μηνα. Επίσης ξεκίνησε η δίκη στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντίνου Μιχαηλίδη που έχει κατηγορηθεί ως διακινητής «μαύρου χρήματος». Αν θα προλάβει το δικαστήριο να την ολοκληρώσει πριν το 18μηνο τελειώσει, ακόμα δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να το προβλέψει.
Αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις ανακρίσεις για τα υποβρύχια και για άλλους 35 εμπλεκομένους κάνουν οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Ιωάννης Σταυρόπουλος για να μην αποφυλακιστούν οι Σωτ. Εμμανουήλ και Ιω. Μπέλτσιος που είναι έγκλειστοι, κρατώντας τη δικογραφία ανοικτή αν στο μέλλον προκύψουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία, καθώς δεκάδες είναι τα αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών που εκκρεμούν σε Ελβετία και αλλού.
Ανάλογες κινήσεις γίνονται από τους περισσότερους ανακριτές διαφθοράς που χειρίζονται τις υποθέσεις των σκανδάλων, αλλά η συνέχεια των δικαστικών διαδικασιών δεν είναι το ίδιο ταχεία.