Σχεδίασε την παρέα των αλφαβηταρίων, τους ήρωες της Πηνελόπης Δέλτα και το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος;alfavhtario

«Λόλα, να ένα μήλο»…

Αν μια εικόνα συνοδεύει τη συλλογική μνήμη από τα μαθητικά χρόνια των προηγούμενων γενεών, αυτή είναι του εξωφύλλου του αλφαβητάριου της Α’ Δημοτικού που εικονογράφησε ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος.

Ο χαράκτης και ζωγράφος ήταν 33 ετών όταν αποφάσισε να πάρει μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την εικονογράφηση του αλφαβηταρίου Δημοτικού του 1949. Η πρώτη θέση που κατέλαβε του έδωσε το «διαβατήριο» για να συναντήσει το πεπρωμένο του: να γίνει ο εικονογράφος της Λόλας και των υπόλοιπων ηρώων της παρέας του Αλφαβηταρίου του Δημοτικού.

Και είναι η έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική – Χαρακτική» στο Ιδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά που μας συστήνει καλύτερα μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2014 τον άνθρωπο πίσω από τα πρόσωπα ενός βιβλίου που μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Ο καλλιτέχνης πίσω από προσωπογραφίες και έργα μεγάλων καλλιτεχνών

Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο καλλιτέχνης πίσω από το αλφαβητάριο, αν και δοκίμασε και πάλι την τύχη του στον επόμενο πανελλήνιο οργανισμό Οργανισμού Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (Ο.Ε.Σ.Β.) κερδίζοντας ξανά την πρωτιά και σχεδιάζοντας το 1955 το νέο αλφαβητάριο του Ο.Ε.Σ.Β.

Είναι ο καλλιτέχνης πίσω από τις πολυσυζητημένες αφίσες ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές που έγιναν αφορμή να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής, τις προσωπογραφίες Ελλήνων λογοτεχνών (Σικελιανός, Παλαμάς, Βενέζης, Τερζάκης κ.ά.), βιβλία των Π.Σ. Δέλτα, Π. Πρεβελάκη, Π. Χάρη, Ν. Βρεττάκου και άλλων.

Εκατόν πενήντα έργα μιας πολυεπίπεδης δημιουργίας

Πάνω από 150 πολύτιμα έργα του μεγάλου χαράκτη και ζωγράφου Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει το πολυεπίπεδο έργο του από το 1930 έως το 1991. Εκατόν πενήντα έργα με τις εικονογραφήσεις, τις έγχρωμες ξυλογραφίες με την απόδοση των ελληνικών τοπίων και τις ελαιογραφίες του που αποκαλύπτουν μέσα από την ιδιότυπη παραστατική τους το έργο ενός πρωτεργάτη της σύγχρονης τέχνης.

Ο χαράκτης πίσω από 100 βιβλία και του εθνόσημου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1916. Το 1934 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού, και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού (1934-1940).

Το 1944 ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα με την δημιουργία σειράς προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό Νέα Εστία και με την εικονογράφηση 100 και πλέον λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. Το 1954 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι, στα Ecole Supérieure des Beaux Arts, Ecole Estienne και Ecole Métίers d’Αrt.

Το 1959 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., στην έδρα της χαρακτικής, διαδεχόμενος τον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό. Διατέλεσε μέχρι το 1985 καθηγητής, ενώ για αρκετά χρόνια υπήρξε διευθυντής (1973–1975) και πρύτανης (1978-1980) της.

Το 1968 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 34η Μπιενάλε της Βενετίας και το 1972 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Χαρακτικής στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας.

Το 1974 φιλοτέχνησε το σημερινό Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2003, σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια, η οποία τον κράτησε μακριά από την δημιουργία για περίπου δέκα χρόνια.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική – Χαρακτική» με κείμενα του Τάκη Μαυρωτά και των καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ. Μιχάλη Αρφαρά και Γιώργου Μήλιου.

Info:

Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα


T: 210-3611206

thf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.