Στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, σχεδόν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον μεσογειακό Νότο, οι εκλεκτικοί Αυστριακοί έχουν αποκτήσει μια νέα μανία: το ελληνικό ψωμί – Το σιτάρι είναι από τα Γρεβενά…
Ο φούρνος «Πνύκα», ο τελευταίος παραδοσιακός φούρνος της Αθήνας, όπου το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι αλεσμένο στον πατροπαράδοτο πετρόμυλο, άνοιξε παράρτημα στη Βιέννη και η ανταπόκριση είναι θεαματική. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα γίνονται ανάρπαστα εν μέσω καλοκαιριού, ενώ το διάσημο ψωμί του που καταφθάνει από την Αθήνα πουλιέται μέσα σε λίγες ώρες.
Ιδρυτής του φούρνου στην Ελλάδα ήταν ο κ. Δημήτρης Κότσαρης, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε να ζυμώνει τη δεκαετία του ’50 σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας και έγινε στα 72 του χρόνια ο Ελληνας φούρναρης που έδωσε διάλεξη στο Χάρβαρντ.
Ηταν το 2008 όταν ο κ. Κότσαρης μίλησε ενώπιον επιστημόνων στο διάσημο πανεπιστήμιο για τις ευεργετικές ιδιότητες του αγνού ψωμιού. Είχε προσκληθεί προσωπικά από τον παγκοσμίως διακεκριμένο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητή Επιδημιολογίας Διατροφολογίας και Ιατρικής του Χάρβαρντ, ο οποίος είχε λάβει συστάσεις για τη συνταγή του που ακολουθεί απολύτως τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής.
Σήμερα την παράδοση συνεχίζει ο γιος του Γιώργος, ο οποίος αποκαλύπτει τα υλικά της επιτυχίας: κριθάρι, βρώμη, σιτάρι αλεσμένα στον μύλο, δίκοκκο αλεύρι για τους διαβητικούς, φαγόπυρο χωρίς γλουτένη και υπομονή μέχρι να γίνει το προζύμι χωρίς τεχνητές προσθήκες.
Επιτυχία
Οπως εξηγεί ο ίδιος στο «Εθνος», η «Πνύκα» ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βιέννη πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Οτιδήποτε έχει ελαιόλαδο και ελληνικό μέλι είναι περιζήτητο», λέει. «Τους φτιάχνουμε ό,τι πουλάμε και εδώ. Κουλουράκια με αλεύρι ζέας και ελαιόλαδο, μελομακάρονα με μέλι από τον Ταΰγετο, τυρόπιτα με φέτα από τη Φιγαλεία, ενώ κάθε λογής ελληνικές πίτες και ειδικά οι μπουγάτσες εξαφανίζονται. Γυρίζουμε όλη την Ελλάδα για να διαλέξουμε σιτάρι, αυτή την περίοδο είναι από τα Γρεβενά».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «στη Βιέννη ψωμί πουλάνε μόνο τρεις μεγάλες αλυσίδες φούρνων. Αυτό σημαίνει ψωμί με μεγάλη τυποποίηση. Το αγοράζεις το πρωί και το βράδυ το πετάς γιατί έχει γίνει πέτρα. Αληθινό ψωμί, χωρίς βελτιωτικά και φουσκωτικά, όπως αυτό που φτιάχνουμε εμείς το βρίσκεις σε κάποια ντελικατέσεν αλλά κοστίζει 8 ευρώ το κιλό».
Στο πρότυπο του πατέρα του, του φιλοσόφου-φούρναρη όπως τον αποκαλούσαν αρκετοί, που πίστευε πως «το ψωμί δεν είναι μόνο αλεύρι και νερό αλλά ιδέα», προτάσσει τον σεβασμό στον πελάτη ανεξαρτήτως κόστους. «Θέλω να πουλάω το ψωμί που δίνω άφοβα και στα παιδιά μου.
Για τον λόγο αυτό σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε μια οικογενειακή φάρμα στη Βελανιδιά Μεσσηνίας, ώστε να είναι απολύτως ελεγχόμενη η ποιότητα του τυριού, των ελιών, του γάλακτος που χρησιμοποιούμε».
Οι Ελληνες της Βιέννης, μια μικρή αλλά δεμένη κοινότητα, στήριξαν την προσπάθεια του κ. Κότσαρη.
«Ιδιαίτερα ο μητροπολίτης Αυστροουγγαρίας, ένας νέος άνθρωπος, μορφωμένος και δραστήριος», λέει ο ίδιος. «Ομως, τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έχει κάνει», προσθέτει, «το πόσο ζεστοί είναι με τους Ελληνες οι Αυστριακοί και πόσο καλά γνωρίζουν την ελληνική ιστορία.
Ορισμένοι μιλούν για την Πνύκα και τον αρχαίο Δήμο καλύτερα από εμάς. Επίσης, στη Βιέννη συνάντησα αρκετούς ανθρώπους που γνώριζαν τον φούρνο μας από την Ελλάδα, τελικά ο κόσμος είναι πολύ μικρός…».