Tην ημέρα που έληξαν οι εργασίεςΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η δικογραφία που σχημάτισε η Εισαγγελία Διαφθοράς «περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010 κ.ε.».

Η ποινική δικογραφία σχηματίστηκε κατόπιν της από 20.12.2013 υποβολής εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας (18.12.2013) που συζήτησε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία και απορρίφθηκε.

Ωστόσο, από τη διερεύνηση που διενήργησαν οι Επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντ.Ελευθεριάνος «προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης» και ως εκ τούτου, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η υπόθεση πήρε τον δρόμο προς την Βουλή, ενώ η προκαταρκτική εξέταση για τα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα συνεχίζεται.

Για τις ενέργειες των δυο επίκουρων εισαγγελέων ενημερώθηκε αρμοδίως η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ενώ η δικογραφία εστάλη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν.Παντελή στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στις 30.4.2014 (φέρει ημερομηνία πρωτοκόλλησης 5.5.2014).

Ακολούθως ο κ. Αθανασίου την απέστειλε στην Βουλή στις 30.5.2014, ενώ κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής Ευ Μεϊμαράκη στις 4.6.2014, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι λήγουν οι εργασίες της τακτικής συνόδου της Ολομέλειας, κάτι που πυροδότησε συζητήσεις μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι συνέδεαν την εξέλιξη αυτή με την συνταγματική πρόβλεψη της παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών και μελών της κυβέρνησης που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 (το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει την σχετική αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος).

Πάντως, κύκλοι του Προέδρου της Βουλής διαβεβαίωναν ότι η δικογραφία έφτασε στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη αργά το απόγευμα, δηλαδή μετά την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την πρόωρη λήξη των εργασιών της β΄ τακτικής συνόδου.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενο στον φάκελο δικογραφίας που διαβίβασε η Εισαγγελία στη Βουλή για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Δεκέμβριο του 2013, μετά από μακρά καθυστέρηση και υπό την πίεση των συνεχών προσκλήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση συζητήθηκε στις 18 .12.2013 στην Ολομέλεια της Βουλής και απορρίφθηκε πανηγυρικά με συντριπτική πλειοψηφία που υπερέβαινε την πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης. Όλοι θυμούνται πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και την αμηχανία του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα, στις 10.4.2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και ουσιαστικά αποδέχθηκε τη ρύθμιση ( άρθρο 26 ν.4258/2014) που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα έτοιμα προς παραλαβή υποβρύχια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου με το νόμο 3885/2010. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ρητά ότι κατά τα λοιπά ισχύει ο νόμος του 2010. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε και ουσιαστικά (δηλώνοντας παρών) αποδέχθηκε αναδρομικά τη λύση του 2010.

Την επόμενη της συζήτησης του Δεκεμβρίου 2013 για τη απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντόπουλου – αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της – κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής ,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της «από υπηρεσιακό καθήκον» και «χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή.

Επρόκειτο για μια παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος. Καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση.

Η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είμαστε βέβαιοι ότι θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση.

Άλλωστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι έπρεπε να δώσει συνέχεια στη Βουλή, μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να το κάνει καθώς η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και γνώριζε πολύ καλά τι περιέχεται στα ίδια τα πρακτικά της! Δεν θέλησε όμως ή μάλλον δεν τόλμησε να επανέλθει .

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποδέχθηκε τη λύση του 2010 με τη στάση του στον πρόσφατο σχετικό νόμο 4258/2014. Το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως και με ανάλογη ρύθμιση για τις πυραυλακάτους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας . Αφού αυτό έχει κάνει επί της ουσίας, γιατί δεν το παραδέχεται με πολιτικό θάρρος;

Αρκετά συνεπώς με τις χυδαιότητες και τις κραυγαλέες αντιφάσεις . Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την επιλογή να στοχεύσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτίθεται και ηττάται κοινοβουλευτικά και πολιτικά .

Ας εγκαταλείψει λοιπόν αυτόν τον άγονο δρόμο και ας ανταποκριθεί πολιτικά απέναντι στις προτάσεις του Ευαγγέλου Βενιζέλου για εθνική ενότητα και στοιχειώδη δημοκρατική συναίνεση».

ΠΑΣΟΚ: Πιθανό αίτημα διενέργειας πειθαρχικής έρευνας

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, ο χειρισμός εκ μέρους της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, να διαβιβάσει δικογραφία εγείρει πολιτικό ζήτημα.

Ο κ. Ρήγας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αναζήτηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών της κας Παπανδρέου.
Όπως ανέφερε, ειδικότερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπανδρέου δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση. Πολύ περισσότερο που -όπως ο κ. Ρήγας εκτίμησε- η κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στα πρακτικά της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

«Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ενέργεια της κας Παπανδρέου είναι απαράδεκτη νομικά και εγείρει πολιτικό ζήτημα» υπογράμμισε.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.