Δημιουργώντας τον PewDiePie πριν από πέντε χρόνια, ο Kjellberg κατάφερε να μετατρέψει το alter ego του σε ένα brand name που συγκεντρώνει έσοδα 4 εκατ. δολαρίων από διαφημίσεις το χρόνοFelix Kjellberg - PewDiePie Εκ πρώτης όψεως ο Felix Kjellberg δεν δίνει την εικόνα ενός μεγάλου σταρ. Ο φαινομενικά συνεσταλμένος Σουηδός αποφεύγει να τραβά την προσοχή και δεν νιώθει καθόλου άνετα με την επιτυχία του. Όμως, μπροστά σε μία Web-camera, ο 24χρονος Kjellberg μεταμορφώνεται στον PewDiePie, που είναι ο μεγαλύτερος σταρ του YouTube

και με διαφορά. Έχοντας μία εντελώς ανορθόδοξη προσέγγιση στα βιντεοπαιχνίδια, έχει καταφέρει να χτίσει μία βάση 27 εκατομμυρίων συνδρομητών.

Τα βίντεο που ανεβάζει δεν είναι οι παραδοσιακές αξιολογήσεις παιχνιδιών. Ο «Pewds», όπως συχνά τον αποκαλούν, απλά παίζει τα παιχνίδια και επιτρέπει στο κοινό του, που αποτελείται κυρίως από εφήβους, να πουν την άποψή τους. Ενδιαμέσως, οι θεατές βλέπουν την παράξενη συμπεριφορά του Kjellberg. Κάνει γκριμάτσες, βγάζει κραυγές, βρίζει, τραγουδά και κάνει ακόμα και άσεμνες χορευτικές φιγούρες για να εκφραστεί.

Δημιουργώντας τον PewDiePie πριν από πέντε χρόνια, ο Kjellberg κατάφερε να μετατρέψει το alter ego του σε ένα brand name που συγκεντρώνει έσοδα 4 εκατ. δολαρίων από διαφημίσεις το χρόνο. Τον Δεκέμβριο του 2012, ο PewDiePie υπέγραψε με την Maker Studios, παραγωγό online περιεχομένου που λαμβάνει κέρδη από πωλήσεις διαφημίσεων. Η Maker Studios-που θεωρεί τον PewDiePie ως την πιο σημαντική της προσωπικότητα- πουλήθηκε στην Walt Disney στις αρχές του χρόνου σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αξίζει ακόμα και 1 δισ. δολάρια.

Έχει τόσους φανατικούς οπαδούς, που ακόμη και τα παιχνίδια που επικρίνει κερδίζουν αναπάντεχη δημοσιότητα. Νωρίτερα αυτό το έτος, έκανε ένα κλιπ με τίτλο «Flappy Bird-Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι», για την άγνωστη ακόμα εφαρμογή. Εκατομμύρια άνθρωποι κατέβασαν το παιχνίδι. Το Flappy Bird και ο βιετναμέζος δημιουργός του έγιναν διάσημοι, κάνοντας παγκόσμια αίσθηση.
Ο Kjellberg επίσης ακούσια συμβάλλει στη διαμόρφωση του κλάδου, καθώς οι προγραμματιστές έχουν αρχίσει να κάνουν παιχνίδια που δεν είναι μόνο διασκεδαστικά όταν τα παίζει, αλλά και όταν τα παρακολουθούν να τα παίζουν άλλοι στο YouTube, όπως κάποια παιχνίδια τρόμου.

«Είναι cool να έχεις αυτού του είδους την επιρροή, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάπως τρομακτικό», λέει ο Kjellberg, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Κατά κανόνα, απορρίπτει τις πολυάριθμες προσκλήσεις για συνεντεύξεις που λαμβάνει, επικαλούμενος το φορτωμένο πρόγραμμά του. Η αλήθεια είναι ότι ανεβάζει στο Youtube αρκετά βίντεο κάθε μέρα, στα οποία εμφανίζεται να παίζει διάφορα παιχνίδια, στο διαμέρισμά του στο νότιο Λονδίνο.

Η διαδικασία «δημιουργίας» του Kjellberg χαρακτηρίζεται γρήγορη, βρώμικη και μοναχική δουλειά. «Σε αντίθεση με πολλές επαγγελματικές παραγωγές, πιστεύω ότι έχω αναπτύξει μια πιο στενή επαφή με το κοινό μου, γιατί έσπασα το τείχος ανάμεσα στον θεατή και σε όσα βρίσκονται πίσω από την οθόνη. Αυτό που κάνω εγώ και άλλοι YouTubers είναι ένα πολύ διαφορετικό πράγμα. Είναι σαν να αράζεις με ένα φίλο σου και να τον βλέπεις να παίζει παιχνίδια. Οι θαυμαστές μου ενδιαφέρονται με έναν διαφορετικό τρόπο για αυτό που βλέπουν», λέει.

Το YouTube έχει αρχίζει να παίζει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπειρία των gamers. Την περασμένη εβδομάδα, η Sony Corp ανακοίνωσε μια ενημερωμένη έκδοση για το PlayStation 4, που ενσωματώνει την online υπηρεσία βίντεο στην κονσόλα έτσι ώστε τα κλιπ του παιχνιδιού να μπορούν εύκολα να «μοιραστούν».
Η καριέρα του Kjellberg εκτοξεύτηκε όταν ακόμα σπούδαζε στη Σουηδία. Δεν παρακολουθούσε παρά ελάχιστα μαθήματα, αφού προτιμούσε να περνά τον καιρό του στο σπίτι, παίζοντας παιχνίδια και ανεβάζοντας βίντεο στο YouTube. Αφότου εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, άρχισε να πουλά χοτ ντογκ. Κατά τον πρώτο καιρό της παρουσίας του στο YouTube, προσπαθούσε να αυξήσει τα views του καναλιού του πατώντας μόνος του το πλήκτρο του refresh (F5) ξανά και ξανά.

Όσο για το όνομα PewDiePie, έχει μια αστεία ιστορία. Ο αρχικός του λογαριασμός στο YouTube είχε το όνομα PewDie –«πιου» για να μοιάζει με τον ήχο που κάνει ένα όπλο λέιζερ και «die» από το θάνατος. Όμως, έχασε το password για το λογαριασμό αυτό και αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα νέο: σε αυτόν, πρόσθεσε το Pie.

Ο Kevin Lin, γενικός διευθυντής της Twitch TV -μιας online κοινότητας για videogamers με live streams διαγωνισμούς-είπε ότι ο PewDiePie έχει μια «ισχυρή προσωπικότητα και μοναδικό χαρακτήρα» που τον βοήθησαν να επιτύχει σε ένα άλλο επίπεδο. Η ικανότητα του PewDiePie να προσελκύει τους θεατές είναι πολύτιμη στους προγραμματιστές παιχνιδιων, σχολιάζει ο Anton Westbergh, διευθύνων σύμβουλος της Coffee Stain Studios AB –η οποία έχει δημιουργήσει το «Goat Simulator», ένα παιχνίδι εξωφρενικά δημοφιλές και κερδοφόρο. Ο Westbergh το περιγράφει χαριτολογώντας ως το «πιο χαζό παιχνίδι του κόσμου». Χάρη στον PewDiePie όμως, το Goat Simulator νομιμοποίησε την ύπαρξή του.

Η χυδαία γλώσσα και οι ανοησίες του PewDiePie μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή ακόμα και να προσβάλουν κάποιον αμύητο. Ο Kjellberg λέει: «Εγώ θέλω μόνο να διασκεδάζω». Πολλοί γονείς πάντως δεν βλέπουν θετικά την επιρροή του. Ο Vigor Sorman πάντως, ιδρυτής ενός δικτύου του YouTube στη Σουηδία, λέει: «ο PewDiePie είναι σαν ένας κουλ φίλος και η εγγραφή σε αυτόν είναι σχεδόν σαν να συνομιλείς μαζί τους στο Skype». Γι’ αυτό άλλωστε και έχει τόσους πιστούς οπαδούς.

online.wsj

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.