Το παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου που οδήγησε σε συμβιβαστική λύση για τα ΑΕΙ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζουν ικανοποίηση για την απόφαση;samaras-venizelos

Η χθεσινή συμβιβαστική απόφαση των πολιτικών αρχηγών για την επαναπρόσληψη 600 διοικητικών υπαλλήλων από τα ΑΕΙ στο σύνολο των 1.040 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα προκάλεσε ικανοποίηση κατ’ αρχήν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού αποτελούσε πρότασή του. Παράλληλα όμως η δυνατότητα επαναξιολόγησης του προσωπικού και των οργανογραμμάτων από το υπουργείο Παιδείας και η δυνατότητα να προκηρυχτούν και νέες θέσεις εάν κριθεί αναγκαίο, αποτέλεσε δικαίωση για το ΠΑΣΟΚ και τον νέο υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Χαριλάου Τρικούπη: Εγινε το πρώτο βήμα

Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι με αυτήν την απόφαση γίνεται το πρώτο βήμα επαναξιολόγησης της διαθεσιμότητας και πως θα συμπληρωθεί στην τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή ότι οι εργαζόμενοι που είναι σε διαθεσιμότητα δεν θα απολύονται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των δομών, ακόμα και εάν έχουν ξεπεράσει το μέγιστο όριο του 8μηνου παραμένοντας σε διαθεσιμότητα.

Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε στα σημεία τον Ανδρέα Λοβέρδο. Πριν πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των δύο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά και είχε τονίσει ότι προτίθεται να ανακοινώσει μονομερώς την επαναπρόσληψη μόνο 600 υπαλλήλων και όχι 883 που ζητούσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό ότι οι 15.000 απολύσεις αποτελούν μνημονιακή δέσμευση και πως εάν υποχωρήσει η κυβέρνηση στα αιτήματα ενός υπουργού θα ακολουθήσουν και άλλες αντιδράσεις στο άμεσο μέλλον, οπότε θα γίνουν 6.500 απολύσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Aφησε να εννοηθεί δε ότι εάν η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτό το αίτημά του, τότε θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του εξήγησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο την κατάσταση και συμφώνησαν ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας η απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την επανατοποθέτηση 600 υπαλλήλων αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο στα άμεσο μέλλον να προστεθούν και άλλοι υπάλληλοι εάν κριθεί αναγκαίο από τον υπουργό Παιδείας που θα αξιολογήσει τις δομές στα ΑΕΙ. Εξάλλου και ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει τουλάχιστον δίμηνη παράταση για να ενημερωθεί.

Ικανοποιημένο και το …ΠΑΣΟΚ

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας πρέπει να εφαρμοστούν, διαφορετικά η οικονομία θα μπει σε νέες περιπέτειες. Oμως στο ΠΑΣΟΚ φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την Tρόικα στην επαναδιαπραγμάτευση των διαθεσιμοτήτων και τη μείωση των απολύσεων. Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι μετά τις ευρωεκλογές δεν μπορεί να συνεχιστεί η αντιπαράθεση για τον αριθμό των απολύσεων καθώς προκαλούν έντονο κοινωνικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζελος, στη σημερινή του ομιλία προς τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της ΕΛΙΑΣ αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη στροφής της πολιτικής της κυβέρνησης στην κοινωνία και στη διεκδίκηση από την Τρόικα της μείωσης των απολύσεων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον βάρη στην άσκηση πολιτικής με άλλες απολύσεις.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες ευρωεκλογές, με την αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αλλά και η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα μπορέσουν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για μία νέα πολιτική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τη μείωση των απολύσεων. Οπως ανάφερε και ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα για αποφασισμένες πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, το 25ευρω στα νοσοκομεία κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων, ενώ ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς και υφυπουργούς του κόμματος να συμμετέχουν στην τάχιστη αξιολόγηση του προγράμματος της διαθεσιμότητας προκειμένου να συμφωνηθεί με τη Ν.Δ. κοινή γραμμή έναντι των δανειστών.

Η Προκήρυξη

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για την επανατοποθέτηση 601 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από το σύνολο των 1.040 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβαν χθες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επανατοποθέτηση των 601 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που ήταν η αρχική πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σε κενές θέσεις 15 Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας (ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την επικράτεια. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν και οι 1.040 «διαθέσιμοι» διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ από τους οποίους θα επιλεγούν με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ οι 601 με τα περισσότερα μόρια που θα επαναπροσληφθούν.

Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν τεθεί σταδιακά 1.040 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ σε 8μηνη διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση των θέσεων τους. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επαναπρόσληψη 500 υπαλλήλων και απόλυση 540 υπαλλήλων οι οποίοι θα προσμετρούνταν στον συνολικό αριθμό των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο τη διετία 2013-2014.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, για επαναπρόσληψη 883 υπαλλήλων την οποία υιοθέτησε και ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δημιουργούσε την ανάγκη να αναζητηθούν 340 απολύσεις από άλλη δεξαμενή διαθέσιμων υπαλλήλων από άλλα υπουργεία.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.