Ποια περιφερειακά τμήματα θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη άνοδο στις βάσεις τους. Οι λόγοι που συγκρατούν τις βάσεις σε δημοφιλή τμήματα. Οι σχολές που θα έχουν πτώση.
Tα… ιστορικά υψηλά τους είναι πιθανό να «δουν» μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στις φετινές βάσεις.
Πρόκειται για τα περιφερειακά τμήματα που έχουν αντιστοιχία με σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων και στα οποία αναμένεται να διεκδικήσουν θέσεις οι υποψήφιοι των άλλοτε «ειδικών κατηγοριών» -όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι- προκειμένου να μεταγραφούν κατόπιν ελεύθερα στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Η αύξηση του 20% των θέσεων εισακτέων, είναι ένας παράγοντας που θα συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο των βάσεων η οποία θα είναι οριακή στα πιο δημοφιλή τμήματα», σημειώνει στο theTOC.gr ο εκπαιδευτικός και στατιστικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.
Για παράδειγμα, φαίνεται ότι τμήματα όπως το Μαθηματικό Αιγαίου, η Νομική και Ιατρική της Θράκης, οι Μηχανολόγοι της Κοζάνης και άλλα που έχουν αντίστοιχα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα γνωρίσουν φέτος μια… δημοφιλία που δεν την έχουν ξαναδεί. «Τα μεσαία και χαμηλά τμήματα των 13.000 έως 16.000 μορίων, θα παρουσιάσουν άνοδο -αναφέρει ο κ. Χατζητέγας- και αυτό εξαιτίας των υποψηφίων που θα τα προτιμήσουν για να μεταγραφούν».
Στις υπόλοιπες σχολές, αναμένονται βάσεις τριών ταχυτήτων:
- Οι καλύτερες επιδόσεις σε Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία, ανεβάζουν τις βάσεις, σχεδόν ομοιόμορφα, καθώς ο βαθμολογικός «πυθμένας» είναι παντού καλύτερος.
- Οριακή άνοδος αναμένεται στις παραδοσιακά κραταιές Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνεία.
- Ομοιόμορφη πτώση και μάλιστα καθολική ακόμη και στις πιο υψηλόβαθμες σχολές, θα έχουν τα Οικονομικά τμήματα του Ε’ επιστημονικού Πεδίου.
Η βαθμολόγηση συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να έχουν χρειαστεί, έως τώρα, διευκρινήσεις από την Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων.