Δεκτή η αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών – ΕΔΕ για το ύπουλο κτύπημα άνδρα των ΜΑΤ σε διαμαρτυρόμενη καθαρίστρια – Καταδικάζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τα επεισόδια με τις καθαρίστριες
Τρία άτομα τραυματίστηκαν κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην είσοδο του υπουργείου. Άνδρες των ΜΑΤ τις απώθησαν βίαια προς το πεζοδρόμιο χρησιμοποιώντας κλομπ.
Μια γυναίκα λιποθύμησε και εκλήθη ασθενοφόρο, ενώ άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Μεταξύ των τραυματιών είναι και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.
«Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες»
Οι καθαρίστριες δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να επιστρέψουν στις δουλειές τους, από τις οποίες αισθάνονται ότι έχουν εκδιωχθεί άδικα και παράνομα. «Δεν πρόκειται να μας πάρουν τις δουλειές μας, δεν θα τους αφήσουμε» δήλωσε στο «Βήμα» η εκπρόσωπός τους κυρία Ευαγγελία Αλεξάκη.
Εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση και επισημαίνουν ότι μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τη Δευτέρα είχαν προσδοκίες ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ήταν θετική γι’ αυτές.
Προσθέτουν επίσης ότι θα παραμείνουν στο πεζοδρόμιο καθώς θα μείνουν και χωρίς σπίτια αφού έχουν μείνει χωρίς δουλειές. «Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες ενώ το μόνο που ζητάμε είναι να βγάλουμε το ψωμί μας» λένε.
Οι καθαρίστριες παραμένουν εξω από το υπουργείο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, όπου επικρατεί προς το παρόν ηρεμία, καθώς τα ΜΑΤ που έφραζαν την είσοδο του κτιρίου αποχώρησαν στις 18.00. Στο σημείο βρίσκονται και λίγοι συγκεντρωμένοι, οι περισσότεροι περαστικοί, κυρίως τουρίστες, που φωτογράφιζαν το σκηνικό. Ορισμένοι μάλιστα αποδοκίμαζαν αστυνομικό των ΜΑΤ έχοντας αναγνωρίσει στο πρόσωπό του εκείνον που έπιασε η κάμερα να χτυπά ύπουλα μια καθαρίστρια.
Η απόφαση
Το πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη κ. Χριστόφορου Κοσμίδη έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών να ανασταλεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που διέταζε την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καθαρίστριες μένουν εκτός έως την συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου στις 23 Σεπτεμβρίου.
Στη δισέλιδη απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπάρχει σκεπτικό όπως προβλέπεται στις διαδικασίες αναστολής.
Με την απόφαση αυτή πάντως συνεχίζεται η εκκρεμότητα για το καθεστώς διαθεσιμότητας των 397 γυναικών, οι οποίες βρίσκονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών και καθημερινά σημειώνονται επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ που επιχειρούν να τις απομακρύνουν. Αίσθηση έχει προκαλέσει βίντεο όπου καταγράφεται άντρας των ΜΑΤ να χτυπάει στο κεφάλι 60χρονη καθαρίστρια κατά τα χθεσινά επεισόδια. Για το βίντεο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.
Η συζήτηση
Κατά τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.
Ακόμη, οι νομικοί παραστάστες του υπουργείου ανέφεραν ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύει τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα, προσέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ.
Επίσης, το υπουργείο υποστήριξε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσε ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.
Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, δήλωσε ότι οι εφοριακοί θα αγωνιστούν μέχρι να επιστρέψει και η τελευταία καθαρίστρια. Σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου, από τις 12 το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 καθαρίστριες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Καταδικάζουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί τα επεισόδια με τις καθαρίστριες
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εκφράζει με ανακοίνωσή της για ακόμα μια φορά «την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για να καμφθεί αυτός ο αγώνας, που συμβολίζει πλέον το σθένος και την αποφασιστικότητα κάθε εργαζόμενου – θύματος της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών λένε πως την περασμένη εβδομάδα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, είχαν βρεθεί κοντά στις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών «για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους, αλλά και για να επισημάνουμε στους συναδέλφους μας των ειδικών δυνάμεων, ότι ναι μεν μπορεί να εκτελούν εντολές, πρέπει ωστόσο να μην εκφεύγουν των νομίμων πλαισίων άσκησης της νόμιμης βίας και κυρίως να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι έχουν απέναντί τους συμπολίτες μας που διεκδικούν δίκαια αιτήματα, το ίδιο όπως κι εμείς όταν συμμετέχουμε σε ένστολες κινητοποιήσεις μας».
Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ακόμη ότι «κάθε υπέρβαση δεν αμαυρώνει απλώς την εικόνα της αστυνομίας, αλλά ακυρώνει ουσιαστικά το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας που ασκούν ευόρκως και υπό αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά τους».
Αναφερόμενη στα επεισόδια της Πέμπτης μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «αποκρουστικές εικόνες που απεικονίζουν τέτοιες ακραίες ενέργειες, είναι εξίσου καταδικαστέες και ως εκ τούτου αναμένουμε από την ηγεσία να πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, οφείλει να μην περιοριστεί στην επίρριψη ευθυνών, αντιμετωπίζοντας το συμβάν ως μεμονωμένο κρούσμα».
Σημειώνει ακόμη: «Επιβάλλεται να λάβει υπόψη της το γενικότερο προβληματισμό μας και να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των αστυνομικών λειτουργιών, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει αυτό το ζήτημα. Έχει τεθεί πολλάκις εις το παρελθόν από το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτικό κόσμο, ενώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις έχουν δοθεί τόσο προς αυτούς όσο και προς τις Ενώσεις των φωτορεπόρτερ και των δημοσιογράφων, μετά από ανάλογες καταγγελίες».
το βήμα