Έχετε παρατηρήσει ότι οι πιο αγχώδεις ημέρες στο γραφείο καταλήγουν στο γειτονικό bar και σε όλο και περισσότερη κατανάλωση ποτών από κάθε άλλη, πιο χαλαρή, ημέρα;
Εάν η απάντηση σας αυτή την ερώτηση είναι θετική, τότε είστε σε καλό σημείο, αφού έχετε αντιληφθεί, έστω και ασυνείδητα, τι είναι αυτό που σας κάνει να πίνετε παραπάνω από όσο συνηθίζατε να πίνετε, όταν είστε πιο ξένοιαστοι και ανέμελοι.
Μια έρευνα από την Ολλανδία, δείχνει πως το εργασιακό άγχος ρίχνει τις άμυνες και την ικανότητα αυτοελέγχου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά.
Η υπεύθυνη επιστημονική ομάδα διενήργησε έρευνα σε δυο ομάδες ανδρών και γυναικών, ζητώντας τους να εκτελέσουν μια περισσότερο ή λιγότερο στρεσογόνα εργασία, πριν ξεκινήσουν να πίνουν αλκοόλ. Η μία ομάδα κλήθηκε να φέρει εις πέρας εργασία που αναπαρήγαγε τις συνθήκες μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά, ενώ η άλλη μια σαφώς ευκολότερη.
Οι άντρες της πρώτης ομάδας, όχι μόνο ήπιαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μεγαλύτερες από αυτές που κατανάλωσαν οι άντρες της δεύτερης ομάδας, αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν σε κατανάλωση και τις γυναίκες της ίδιας ομάδας, από τις οποίες ήπιαν τέσσερις φορές περισσότερο!
Η εξήγηση αυτών των αποτελεσμάτων έρχεται από μια παρομοίωση που αναφέρεται στα επίπεδα του αυτοελέγχου, σαν ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες στερεύουν το νερό από αυτό το ποτήρι, κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα γύρω στις 17.00-18.00 (ιδανικά) που φτάνει στο τέλος η μέρα στο γραφείο, το ποτήρι να είναι τελείως άδειο οδηγώντας τους περισσότερους στο bar για να… ξεδιψάσουν.
Οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε τέτοιο μέγεθος, καθώς ο μεταβολισμός τους λειτουργεί διαφορετικά από εκείνο των ανδρών. Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν τη στιγμή που στερεύει ο αυτοέλεγχος, αυξάνοντας εκείνη τη στιγμή τα επίπεδα ετοιμότητας και προσοχής μην φτάνοντας στο σημείο να πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο.
Ποιo είναι λοιπόν, το κόλπο ώστε να μην γυρνάτε σπίτι μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά και κουρασμένοι και μεθυσμένοι; Σε συνέχεια της ίδιας έρευνας ζητήθηκε από το μισό δείγμα να καταγράφει τα ποτά που έπινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι διατηρούσαν λογαριασμό της κατανάλωσης, ήπιαν πολύ λιγότερο από εκείνους που δεν κρατούσαν λογαριασμό.
Ο υπεύθυνος αναλυτής της έρευνας σημειώνει πως όσοι είχαν επίγνωση των επιλογών τους, ακόμα και αν είχαν χαμηλά επίπεδα αυτοελέγχου, μπορούσαν να εκτιμήσουν και να διαμορφώσουν ευκολότερα τις αποφάσεις τους, από εκείνους που δεν είχαν καμία γνώση της κατανάλωσης που έκαναν.
Ακόμα ένα κόλπο να περιορίσετε τον εαυτό σας είναι να αφήσετε το πορτοφόλι στο αυτοκίνητο και να παρετε μαζί σας, ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο μόλις εξαντληθεί να σημάνει το τέλος της βραδιάς και την επιστροφή στο σπίτι.