Η αστάθεια μοιάζει να είναι το κύριο γνώρισμα του καιρού αυτό το διάστημα
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του καλοκαιριού. Βροχές, μελτέμια, υγρασία και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασία βρίσκουν τη θέση τους στα δελτία πρόγνωσης καιρού.
Αυτό το «τροπικό κλίμα» μοιάζει εντελώς παράταιρο για κάποιους, γνώριμο όμως για ορισμένους άλλους. Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο μετεωρολόγος κ. Θοδωρής Κολυδάς, «οι αστάθειες αυτές δεν είναι σύνηθες αλλά ούτε και σπάνιο φαινόμενο για τη χώρα μας. Μπορούμε να πούμε ότι η περίοδος επαναφοράς τους είναι περίπου κάθε 15-20 χρόνια».
Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά η λέξη «άστατος» αποδίδει με κυριολεκτική σημασία τις μεταβολές του καιρού σε όλη την Ελλάδα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η συννεφιά έδινε τη θέση της στην παροδική βροχή την οποία ακολουθούσε η ηλιοφάνεια σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Αττική και η Πελοπόννησος.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που παροδικά μπουρίνια άλλαζαν την εικόνα σε ένα μέρος τη στιγμή που λίγα μόλις χιλιόμετρα, κάποιες φορές και στον ίδιο δήμο, οι συνθήκες έμοιαζαν πιο καλοκαιρινές από ποτέ – με την υγρασία να έχει φυσικά τον πρώτο λόγο.
Ο καιρός πάντως φαίνεται ότι ευνόησε τα νησιά. Βέβαια σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές της Κρήτης θύμιζε μάλλον χειμώνα μιας και το χαλάζι έκανε την εμφάνισή του, όπως και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Οι αστάθειες του καιρού στο πέρασμα του χρόνου
Φαίνεται πως ο Ιούνιος είναι ο μεταβατικός μήνας όσον αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Στις 14 και 15 Ιουνίου 1992 σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την Αττική. Το χιόνι εμφανίστηκε στη Φλώρινα στις 7 Ιουνίου 1994 και μάλιστα, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Κολυδάς, «το φαινόμενο αυτό είχε εμφανισθεί και πάλι 32 χρόνια πριν, δηλαδή το 1962».
Επίσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του 1996 το κρύο και τα μελτέμια συμπλήρωναν το καιρικό σκηνικό της χώρας μας. Το δεύτερο όμως μισό του μήνα η ζέστη φαίνεται να ήταν ανυπόφορη, ειδικά για τους κατοίκους της Αττικής. «Στις 25 του μηνός η θερμοκρασία άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, θερμοκρασία-ρεκόρ για την εποχή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς.
Αντίστοιχη η κατάσταση και το 1997 όταν στις αρχές Ιουνίου ο υδράργυρος στο Νευροκόπι έδειξε μόλις 3 βαθμούς Κελσίου. Από τις 12 του μηνός το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει με αποκορύφωμα την 18η Ιουνίου όπου και η θερμοκρασία της Κοζάνης άγγιξε τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Πάντως τα «ιδιαίτερα» αυτά φαινόμενα του Ιουνίου δεν μπορούν να καθορίσουν την πορεία του καιρού για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. «Δεν μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για όλο το καλοκαίρι, ειδικά για τον δικό μας χώρο. Είναι πολύ παρακινδυνευμένες» λέει ο κ. Κολυδάς επισημαίνοντας ότι τα ασταθή φαινόμενα θα συνεχισθούν για τις επόμενες 5-10 ημέρες.