Το στοίχημα της καθημερινότητας που βάζει ο κ. Σαμαράς, η «επέλαση» της λαϊκής Δεξιάς στο νέο υπουργικό σχήμα και η γκρίνια των «καραμανλικών»
Να κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας και να πείσει την κοινωνία με χειροπιαστά αποτελέσματα και άμεσες διορθωτικές κινήσεις ότι έλαβε το σαφές μήνυμα των ευρωεκλογών θα επιχειρήσει η δικομματική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε σαφή μηνύματα με την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Δεν θέλει να χαθεί ούτε μία ημέρα, ζητεί άμεσες λύσεις για να αλλάξει το κλίμα και στην κοινωνία, αν και από την πορεία της νέας κυβέρνησής του θα φανεί αν δικαιωθεί ή όχι για τις επιλογές του.
Ο ίδιος είναι αποφασισμένος, όπως έπραξε και τα δύο χρόνια που είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης, να ελέγχει προσωπικά την απόδοση των υπουργών και υφυπουργών. Εξάλλου αναγνωρίζουν όλοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η νέα κυβέρνηση είναι η τελευταία ευκαιρία να επαναπατριστούν «γαλάζιοι» ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν σε σχήματα δεξιά της ΝΔ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν, όπως είναι αναμενόμενο, ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι εκλογικού σκοπού και επιμένουν ότι η κυβέρνηση, αρκετά ανανεωμένη, έχει νέα δυναμική και άρα θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Ταυτόχρονα απορρίπτουν χωρίς συζήτηση το επιχείρημα ορισμένων ότι «δεν είναι σαρωτικός ο ανασχηματισμός αλλά ανακύκλωση φθαρμένου υλικού».
Αυτή είναι η «γραμμική» ανάλυση του πρωθυπουργικού επιτελείου, το οποίο δεν θέλει να δώσει λαβή για σενάρια περί «κυβέρνησης εκλογών». Ανεξάρτητα όμως από αυτή την επιχείρηση, είναι σαφές ότι η χώρα εισήλθε εκ των συνθηκών σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και υπ’ αυτή την έννοια τίθενται πολλά ερωτηματικά ως προς την επιτυχία του νέου σχήματος.
Οι πιστωτές παρατηρούν με πολλή προσοχή ό,τι γίνεται στην Αθήνα και δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν παρεκκλίσεις από την τήρηση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος. Μπροστά της η νέα κυβέρνηση έχει να προωθήσει προς ψήφιση κρίσιμα νομοσχέδια και να υλοποιήσει αρκετά προαπαιτούμενα που απορρέουν από το Μνημόνιο, όπως π.χ. τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, το νομοθέτημα για τον αιγιαλό κτλ.
Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, η διατήρηση στην κυβέρνηση υπουργών σε κρίσιμα υπουργεία για την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά και η είσοδος άλλων που θα το υλοποιήσουν χωρίς «παζάρια» αποτελούν μήνυμα στους δανειστές να μην ανησυχούν.
Παρά τις διάφορες αναλύσεις, ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να στείλει, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, εντός και εκτός Ελλάδος ένα σαφές σήμα ότι συνεχίζεται η οικονομική πολιτική που ακολουθείται επί δύο χρόνια και παράλληλα ότι θα διορθωθούν ατέλειες, λάθη και παραλείψεις.
Βέβαια, όπως λένε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, μένει να αποδειχθεί αν και πότε θα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα πολλών κοινωνικών ομάδων.
Επίσης ένα άλλο βασικό στοιχείο που τονίζεται από τα ίδια στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση με τα στελέχη κυρίως της λαϊκής Δεξιάς που εισήλθαν στο νέο σχήμα, όπως οι Αργύρης Ντινόπουλος, Μάκης Βορίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Τασούλας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος και Κατερίνα Παπακώστα, θα πάει σε ευθεία σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού των δεξιών ψηφοφόρων.
Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για «νέα δυναμική» και για «επανεκκίνηση», υπάρχουν ισχυρές παρασκηνιακές αντιδράσεις στην ΚΟ της ΝΔ για το νέο σχήμα. Το θετικό για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι η Ολομέλεια της Βουλής έχει διακόψει τις εργασίες της και αρχίζουν τα θερινά τμήματα. Σε αυτά η σύνθεση είναι ελεγχόμενη και άρα αποφεύγονται οι όποιες δυσάρεστες εξελίξεις σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Πάντως το κλίμα είναι βαρύ σε μεγάλο τμήμα της ΚΟ, αρκετοί «καραμανλικοί» σχολιάζουν αρνητικά το νέο σχήμα, ενώ πολλά πυρά δέχονται συγκεκριμένα πρόσωπα του πρωθυπουργικού επιτελείου.