«Βεβαίως τα τρώμε ακόμα, αβέρτα!», τονίζει«Το ‘μαζί τα φάγαμε’ είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα θα ήταν ‘μαζί τα τρώμε’»
δήλωσε ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας την Τρίτη στον Βήμα 99,5. Και πρόσθεσε: «Βεβαίως τα τρώμε ακόμα, αβέρτα!».
Μιλώντας για τους νέους υπουργούς σχολίασε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μακρά πορεία και έχει δώσει εξετάσεις, ενώ για τον Αργύρη Ντινόπουλο είπε ότι
δεν του αρέσει το στυλ του εξαιτίας της αποστολής που είχε οργανώσει στα Ίμια. Για τον κ. Βορίδη είπε ότι «είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος, αλλά έχω μία επιφύλαξη: όταν κατέβηκε στις εκλογές, στη δική μου περιφέρεια, επέδειξε μια ελαστικότητα απέναντι σε ψηφοθηρικές τοποθετήσεις, διότι όπου πήγαινε, ήταν με τα αιτήματα κάθε περιοχής. Ήταν υπερβολικά ευέλικτος. Και το ίδιο ήταν και στο υπουργείο του».
Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε: «Το θέμα είναι να αποφύγουμε τη δημιουργία ελλειμμάτων και να έχουμε σοβαρότητα και συνέπεια πολιτικών, στα πλαίσια μιας ενιαίας πολιτικής που έχει χαραχθεί και υποστηρίζεται από τους συμμάχους μας στην ΕΕ και από τα δύο (κυβερνητικά) κόμματα στο μέλλον. Να είσαι σε μία κυβέρνηση και να κάνεις κριτική στην κυβέρνηση που μπαίνεις, είναι απαράδεκτο. Όταν μπαίνεις στην κυβέρνηση, είσαι στο μοναστήρι. Δεν γίνεται και μοναστήρι και σεξ… Γίνεται;».
Για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είπε ότι είναι «αξιοσημείωτη επιλογή τεχνοκράτη, με μεγάλη κυβερνητική πείρα και διεθνές κύρος, αξιολογότατος και με ικανότητα να κυκλοφορήσει σε διεθνείς χώρους».
Τέλος, για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ σχολίασε πως τον εντυπωσιάζει και τον γοητεύει «η επιμονή των ανθρώπων αυτών που παραμένουν μέσα στην αίθουσα. Όλοι αυτοί κάθονται και ακούνε τον κ. Κουβέλη, ο οποίος κάνει το εξής: παραιτείται και μετά πηγαίνει και παρακαλάει να μη γίνει δεκτή η παραίτησή του. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ο Δημοσθένης Βεργής που είναι αρχηγός του κόμματος των Οικολόγων και είναι ένα ανάλογο κόμμα με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, με το ποσοστό που πήρε, έχει προβλήματα. Προβληματίζεται αλήθεια και λέει: ‘Να παραιτηθώ τώρα και να μου ζητήσουν να μείνω;’».
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Ιουνίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τον ανασχηματισμό, τους νέους υπουργούς και τη ΔΗΜΑΡ.
Για τον Γκίκα Χαρδούβελη
«Είναι αξιοσημείωτη επιλογή τεχνοκράτη, με μεγάλη κυβερνητική πείρα και διεθνές κύρος, αξιολογότατος και με ικανότητα να κυκλοφορήσει σε διεθνείς χώρους.
Η πολιτική πρέπει να είναι σταθερή, συνεπής και μετριοπαθής. Πρέπει δηλαδή να πετύχουμε ένα κάπως μεγαλύτερο πλεόνασμα του χρόνου, ώστε να δώσουμε περισσότερα λεφτά στοχευμένα, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Όχι άλλα εισοδήματα για να ξοδέψουμε. Για να ανορθωθεί η οικονομία, χρειάζεται στοχευμένη ύπαρξη ρευστού και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση. Οι μαγικές λέξεις είναι απασχόληση και επενδύσεις, με απασχόληση μέσω αυτών.
Αυτό που είπα, το «μαζί τα φάγαμε», είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα, θα ήταν «μαζί τα τρώμε». Βέβαια τα τρώμε ακόμα, αβέρτα! Και το ξέρει όλος ο λαός που μας ακούει…»
Για την αποτίμηση του ανασχηματισμού
«Έχω διαπιστώσει δύο προσεγγίσεις. Η μία είναι καθαρά εκλογική, με ένα ορίζοντα που συντομεύει λόγω αυτής της εκδήλωσης και θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει μεν την προσπάθεια να βρει 180 έδρες και να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αντιμετωπίζει πλέον πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να μην τις έχει και επομένως να αναγκαστεί σε έξι μήνες να πάει σε εκλογές. Η δεύτερη είναι η δέσμευση της χώρας σε μια σειρά από υποχρεώσεις διεθνούς χαρακτήρα. Ο κ. Βενιζέλος έχει κι αυτός το ίδιο καθήκον, να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι σε δεινή θέση το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα κόμμα που βγήκε και είπε ότι κέρδισε στις εκλογές, διότι οι δημοσκοπήσεις το έδειχναν στο 4% και πήρε 8%, ενώ θυμάστε στις προηγούμενες εκλογές πόσο είχε πάρει. Πέραν αυτών, και οι δύο – λιγότερο ο κ. Σαμαράς και περισσότερο ο κ. Βενιζέλος, επειδή είναι μικρότερο κόμμα – έχουν πρόβλημα ενότητας της παράταξης, οχλήσεις και στο βαθμό που υφίστανται, πρέπει να ικανοποιήσουν και προσωπικές φιλοδοξίες για να απαντήσουν σ’ αυτές τις οχλήσεις. Δεν μπορείς ποτέ να το εξασφαλίσεις, όμως, με τέτοιους χειρισμούς, διότι δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι πιο ευλύγιστος, πιο σοβαρός και παράλληλα να δίνει και ένα μήνυμα προς τους άλλους να τα βρει κάπου στη μέση.»
Για τους νέους υπουργούς
«Πρέπει να δούμε τι ετοιμάζουν να κάνουν (οι υπουργοί). Δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο κ. Λοβέρδος έχει μια μακρά διαδρομή και έχει δώσει εξετάσεις και στο υπουργείο Υγείας και έχει κάνει μεταρρυθμίσεις και στο υπουργείο Εργασίας. Άρα, είναι ένας πολιτικός δοκιμασμένης και παλαιάς εμβέλειας και πρέπει να δοκιμάζονται και κάποιοι νέοι. Ο κ. Ντινόπουλος, παρότι δεν μου αρέσει καθόλου το στυλ του, που δεν επικαλείται και ο ίδιος πλέον, είναι νέος. Έχει χρόνια στη Βουλή, ήταν δήμαρχος και ξέρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει ασχοληθεί με το συνδικαλιστικό των δημάρχων και πολιτικά είναι πολύ δραστήριος. Έρχεται τώρα να εφαρμόσει αυτά που ξέρει και αυτά που θα μάθει. Θα δούμε. Ο κ. Βορίδης είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, αλλά έχω μία επιφύλαξη: όταν κατέβηκε στις εκλογές, στη δική μου περιφέρεια, επέδειξε μια ελαστικότητα απέναντι σε ψηφοθηρικές τοποθετήσεις, διότι όπου πήγαινε, ήταν με τα αιτήματα κάθε περιοχής. Ήταν υπερβολικά ευέλικτος. Και το ίδιο ήταν και στο υπουργείο του.
Το θέμα είναι να αποφύγουμε τη δημιουργία ελλειμμάτων και να έχουμε σοβαρότητα και συνέπεια πολιτικών, στα πλαίσια μιας ενιαίας πολιτικής που έχει χαραχθεί και υποστηρίζεται από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. και από τα δύο (κυβερνητικά) κόμματα στο μέλλον. Να είσαι σε μία κυβέρνηση και να κάνεις κριτική στην κυβέρνηση που μπαίνεις, είναι απαράδεκτο. Όταν μπαίνεις στην κυβέρνηση, είσαι στο μοναστήρι. Δεν γίνεται και μοναστήρι και σεξ… Γίνεται;»
Για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ
«Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον και με γοητεύει η επιμονή των ανθρώπων αυτών που παραμένουν μέσα στην αίθουσα. Όλοι αυτοί κάθονται και ακούνε τον κ. Κουβέλη, ο οποίος κάνει το εξής: παραιτείται και μετά πηγαίνει και παρακαλάει να μη γίνει δεκτή η παραίτησή του. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ο Δημοσθένης Βεργής που είναι αρχηγός του κόμματος των Οικολόγων και είναι ένα ανάλογο κόμμα με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, με το ποσοστό που πήρε, έχει προβλήματα. Προβληματίζεται αλήθεια και λέει: «Να παραιτηθώ τώρα και να μου ζητήσουν να μείνω;». Είναι ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο ο Βεργής, ο οποίος είναι χρόνια στην πολιτική και παίρνει αξιοπρεπή ποσοστά, ανάλογα με αυτά του κ. Κουβέλη. Δείτε πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι κάθονται εκεί και επιμένουν για μια υπόθεση που έχει λήξει, αυτή τη ΔΗΜΑΡ. Και ίσως και άλλα κόμματα. Έγινε μια απόπειρα, από τους ίδιους ανθρώπους μέσα στον ίδιο χώρο, αλλά οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια γενικότερη προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, η οποία μπορεί να ονομαστεί δημοκρατική προοδευτική παράταξη ή δημοκρατική παράταξη σκέτο κτλ.»