Μην ξεχνάτε ποτέ πως ο καλύτερος γιατρός είναι ο εαυτός μας και κανείς δεν θα σας προσέξει περισσότερο από εσάς τους ίδιους. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω και πηγαίνετε διαβασμένοι στο επόμενο καθιερωμένο ραντεβού με το γιατρό σαςΥΓΕΙΑ - ΓΙΑΤΡΟΙ

Μην περιμένετε το ετήσιο τσεκ απ για να μάθετε για τα ζωτικά σημεία του οργανισμού σας, ποια είναι αυτά και τι σημαίνουν τυχόν ανεβασμένες ή χαμηλές τιμές σε αυτά. Εκτός από τη θερμοκρασία που είναι για όλους μας εύκολο να τη  μετρήσουμε και να αισθανθούμε όταν κάτι δεν πάει καλά υπάρχουν άλλες τέσσερις μεταβλητές που δίνουν επαρκή στοιχεία για τη σωστή λειτουργία των εργασιών του οργανισμού ή τυχόν προβλήματα σε αυτές.

Μην ξεχνάτε ποτέ πως ο καλύτερος γιατρός είναι ο εαυτός μας και κανείς δεν θα σας προσέξει περισσότερο από εσάς τους ίδιους. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω και πηγαίνετε διαβασμένοι στο επόμενο καθιερωμένο ραντεβού με το γιατρό σας.

Κορεσμός οξυγόνου

Ίσως το έχετε κάνει ήδη, ίσως προγραμματίζεται από τον γιατρό σας για τον επόμενο τακτικό σας έλεγχο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο κορεσμός οξυγόνου αφορά στο ποσοστό οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Οι ιδανικές τιμές πλησιάζουν το 100% καθώς αυτό σημαίνει πως όλα τα ζωτικά σας όργανα λαμβάνουν το οξυγόνο που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία τους.

Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε για τα σωστά ποσοστά οξυγόνου στο αίμα σας είναι να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να γυμνάζεστε τακτικά. Προβλήματα που οφείλονται σε υπερβολικό βάρος και οδηγούν σε δυσκολία στην αναπνοή, ρίχνουν τα επίπεδα οξυγόνου του οργανισμού καταλήγοντας σε μάλλον επιβλαβείς καταστάσεις.

Ρυθμός αναπνοής

Ο ρυθμός αναπνοής είναι ουσιαστικά οι ανάσες που παίρνετε κάθε λεπτό και οι φυσιολογικές τιμές είναι γύρω στις 12-18 ανάσες ανά λεπτό. Υψηλός ή χαμηλός ρυθμός αναπνοής, είναι και οι δυο αιτίες ανησυχίας για το γιατρό, καθώς το άσθμα, η αφυδάτωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση του ρυθμού των αναπνοών, ενώ ο αυξημένος ρυθμός μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάποιο άλλο προβλημα, που μπορεί να σχετίζεται με τη λειτουργία των πνευμόνων.

Επίσης, το ίδιο ανησυχητικός είναι και ο χαμηλός ρυθμός αναπνοών,  καθώς μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στις μεταβολικές λειτουργίες ή σε νευρολογικές καταστάσεις ή ακόμα και στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Το κλειδί, τέλος, για να διατηρείτε τις αναπνοές σε ένα φυσιολογικό επίπεδο είναι να μειώσετε το άγχος και να αναπνέετε σωστά, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Δίνετε κάθε μέρα λίγο χρόνο στον εαυτό σας να αναπνέει σωστά, κάντε διαλογισμό και προσπαθήστε να παραμένετε ήρεμοι, ασχέτως των συνθηκών.

 

Αρτηριακή πίεση

Όταν η πίεση σας είναι ανεβασμένη, οι αρτηρίες ζορίζονται να ανταπεξέλθουν στην πίεση του αίματος που καλούνται να διαχειριστούν και διοχετεύσουν σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να σκληραίνουν και να μην είναι πια ελαστικές περιορίζοντας έτσι το ποσοστό του αίματος που καταλήγει στα ζωτικά όργανα. Η κατάσταση αυτή λέγεται αθηροσκλήρωση και οδηγεί σε πλήθος ασθενειών όπως είναι προβλήματα στην καρδιά, αφού δεν φτάνει η επαρκής ποσότητα οξυγόνου στα ζωτικά όργανα για την καλή λειτουργία τους.

Η δε χαμηλή πίεση, από την άλλη, μπορεί να μην είναι τόσο ανησυχητική κατάσταση αλλά προκαλεί ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη και κόπωση και μπορεί ακόμα να είναι σύμπτωμα άλλων ασθενειών, όπως είναι προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες ή νευρολογικές παθήσεις.

Τα φυσιολογικά επίπεδα της πίεσης είναι 120/80 και για τη διατήρηση αυτών των επιπέδων παίζει σημαντικό ρόλο η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η αποχή από το κάπνισμα και το όσο το δυνατό λιγότερο άγχος.

 

Καρδιακοί παλμοί

Και πάλι θα αναφερθούμε στις επιπτώσεις του στρες και στη σημασία να το διατηρούμε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα καθώς επηρρεάζει άμεσα τους παλμούς της καρδιάς μας ανά λεπτό.

Όπως ισχύει και με την αρτηριακή πίεση, πιο ανησυχητικά είναι τα ανεβασμένα επίπεδα καθώς είναι πιθανό να προμηνύουν καρδιοαγγειακά προβλήματα, ενώ χαμηλότερος ρυθμός καρδιακών παλμών είναι ένδειξη καλύτερης υγείας. Ένας απλός τρόπος εξήγησης είναι πως η καρδιά σας δεν έχει λόγο να υπερλειτουργεί για να σας κρατάει στη ζωή, καταπονείται λιγότερο, χαρίζοντας έτσι περισσότερες μέρες υγιούς ζωής.

Τέλος, η γυμναστική είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς και τη διατήρηση των χαμηλών παλμών, καθώς αν μέσω της αεροβικής άσκησης ανεβάζετε για 30 λεπτά τους παλμούς σας, τότε τον υπόλοιπο χρόνο θα διατηρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο βοηθούν στη διατήρηση των παλμών σε χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό ενισχύστε τη διατροφή σας με μπανάνες, σταφίδες, πράσινα λαχανικά και περιορίστε το πολύ αλάτι και το fast-food.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed