Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας…
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίουέχοντας ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό προς τη φύση.
Η ημέρα αυτή αποτελεί παράλληλα αφορμή για την διεξαγωγή ποικίλων περιβαλλοντικών δράσεων με γνώμονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την προβολή των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων σε κάθε περιοχή καθώς και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της Α’ Διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το έτος 1972. Το μήνυμα για τη φετινή χρονιά που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη – Πρόγραμμα για το Περιβάλλον είναι «Ύψωσε τη φωνή σου, όχι τη στάθμη της θάλασσας» και σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχει ως κύρια αιτία την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, ηΓενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το έτος 2014 ως το Παγκόσμιο Έτος για τις «Μικρές Αναπτυσσόμενες Νησιωτικές Χώρες». Πρόκειται για 52 περίπου χώρες – νησιά που απαντώνται στις εξής κυρίως γεωγραφικές περιοχές: στην Καραϊβική θάλασσα, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, τη θάλασσα της Νότιας Κίνας κ.λπ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές είναι πολλά: διαχείριση αποβλήτων, υποβάθμιση των φυσικών πόρων, ακραίες φυσικές καταστροφές, κ.ά., τα οποία πλήττουν τον τομέα του τουρισμού και τους φυσικούς πόρους. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή γι αυτά τα νησιά, εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους και της απόμακρης θέσης τους, λόγω της ανύψωσης της στάθμης του νερού της θάλασσας.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας δεν αφορά αποκλειστικά τις Μικρές Αναπτυσσόμενες Νησιωτικές Χώρες, αλλά όλον τον πλανήτη. Στη χώρα μας, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ξηρασίας και αύξησης της θερμοκρασίας, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής σε δηλώσεις του επισήμανε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δρομολογήσει και υλοποιεί σημαντικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος (βιολογικοί καθαρισμοί, έργα διαχείρισης αποβλήτων κ.ά.) και πρόσθεσε ότι, το μήνυμα της ημέρας αυτής δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για να γίνει καθημερινός τρόπος ζωής για όλους τους Δυτικομακεδόνες, οι οποίοι, λόγω του ότι η Περιφέρειά μας αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της Χώρας, βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης, την συνετή χρήση των φυσικών πόρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων όσων εμπλέκονται».