ΒΟΥΛΗ

Η παραίτηση της Μίκας Ιατρίδη φέρνει για ακόμη μια φορά ανακατατάξεις στη σύνθεση της Βουλής, σε μια περίοδο όπου έχουν πάρει φωτιά οι διεργασίες για περαιτέρω συμμαχίες ανάμεσα σε κόμματα και πρόσωπα με φόντο την χειμερινή μάχη για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή Δωδεκανήσου να έφερε ένα ακόμη καίριο πλήγμα στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ωστόσο, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα εντός Κοινοβουλίου ανεβάζοντας τον αριθμό των επισήμως ανεξάρτητων στους 22, ο οποίος πέφτει στους 20 αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη.

Το μπλοκ των ανεξάρτητων αριθμεί πλέον 7 βουλευτές και μαζί με τους 13 από τους «Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές» παραμένουν η τέταρτη δύναμη μέσα στην Βουλή.

Ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και προς τα που… κατευθύνονται

Συγκεκριμένα στην ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» έχουν ενταχθεί οι Αηδόνης Χρήστος (Δράμας), Μίμης Ανδρουλάκης (Β’ Αθηνών), Οδυσσέας Βουδούρης (Β’ Αθηνών), Χρυσούλα Γιαταγάνα (Α’ Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος (Ημαθίας), Γεώργιος Κασαπίδης (Κοζάνης), Ιωάννης Κουράκος (Β’ Πειραιώς), Ανδρέας Λοβέρδος (Β’ Αθηνών), Πάρις Μουτσινάς (Μαγνησίας), Μάρκος Μπόλαρης (Σερρών), Νίκος Νικολόπουλος (Αχαΐας), Νταβρής Γεώργιος (Αχαΐας), Παραστατίδης Θεόδωρος (Κιλκίς), Νίκος Σταυρογιάννης (Φθιώτιδας), Τατσόπουλος Πέτρος (Β’ Αθηνών), Τζάκρη Θεοδώρα (Πέλλης).

Χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα παραμένουν οι Νικήτας Κακλαμάνης (Α’ Αθηνών), Βύρων Πολύδωρας (Β΄ Αθηνών), Στάθης Μπούκουρας (Κορινθίας), Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (Λαρίσης) και οι δύο τελευταίες προσθήκες, Βασίλης Καπερνάρος και Μίκα Ιατρίδη.

Ωστόσο, ήδη οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης έχουν προαναγγείλει την επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν και βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Βουδούρης που έχουν ανοιχτή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα τα νούμερα ενδέχεται να αλλάξουν μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ενώ, για αρκετούς που προέρχονται από τη «γαλάζια» δεξαμενή ακούγονται ψίθυροι πως προετοιμάζεται η επιστροφή τους στη Νέα Δημοκρατία.

Πως επηρεάζουν τις εξελίξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με βάση αυτά τα ρευστά, ομολογουμένως, δεδομένα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που δεν είναι άλλη από την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ήδη ξεκινήσει την κούρσα ώστε να προσεταιριστούν όσους περισσότερους μπορούν, οι μεν για να εξασφαλίσουν την «προεδρική πλειοψηφία» των 180 και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία και οι δε για να φτάσουν το νούμερο 121 που θα σημάνει εθνικές εκλογές.

Οι ενδείξεις λένε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να κάνουν ανοίγματα προς βουλευτές που κλείνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Μουτσινάς, Βουδούρης, Τζάκρη, Παραστατίδης και Τατσόπουλος), αλλά θα προτιμήσουν να έρθουν σε επαφή με άλλους κατά βάση προέρχονται από τις «δεξαμενές» τους (Μπόλαρης, Ανδρουλάκης, Κασαπίδης, Νταβρή, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Καρπενάρος και εσχάτως Ιατρίδη).

Στον αντίποδα, το «όχι» είναι δεδομένο από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου θα στραφούν κυρίως στη ΔΗΜΑΡ και όλους τους βουλευτές της και στη συνέχεια θα ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με εκείνους από τους ανεξάρτητους που είτε κλίνουν προς τις θέσεις τους είτε επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές άμεσα.

Μεγάλα ερωτηματικά παραμένουν τόσο η «ομάδα Πολύδωρα» όσο και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος).

Τι θα κάνουν οι ίδιοι οι ανεξάρτητοι

Σε αυτή το σκληρό πόκερ έχει, πάντως, εξαιρετικό εδιαφέρον το τι σκέφτονται και τι επιδιώκουν οι ίδιοι οι ανεξάρτητοι, αλλά και το πόσο ενδέχεται να έχουν αλλάξει τα δεδομένα μέχρι την ημερομηνία εκλογής του Προέδρου.

Επί παραδείγματι, υπάρχουν βουλευτές όπως οι κ. κ. Βουδούρης, Τατσόπουλος, Παραστατίδης, Νικολόπουλος, Τζάκρη οι οποίοι στην παρούσα φάση δείχνουν λίγο έως πολύ αρνητικοί να ψηφίσουν υπέρ ενός προσώπου που θα προτείνει η τωρινή κυβέρνηση για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά οι κ. κ. Κακλαμάνης, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Κουράκος και ίσως οι Καπερνάρος και Ιατρίδου περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα προταθεί και τότε θα αποφασίσουν για το τι θα πράξουν στο μέλλον.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.